Πολωνία: Μήνυση κατά εκδότη για βιβλία που εξυμνούν τον Χίτλερ10 Απριλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 8:49 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:57 πμ


Στην δικαιοσύνη εναντίον εκδοτικού οίκου που τύπωσε βιβλία τα οποία εξυμνούν τον Αδόλφο Χίτλερ προσέφυγαν δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος και ένα πρώην μέλος της πολωνικής αντίστασης κατά των ναζί και όπως ανέφερε ο δικηγόρος τους η ενέργειά τους αποτελεί πρωτιά για την Πολωνία.

Η μήνυσή τους εναντίον του εκδοτικού οίκου Katmar του Γκντανσκ αφορά δύο βιβλία προπαγάνδας του Βέλγου συνεργάτη των ναζί και αξιωματικού των SS Λεόν Ντεγκρέλ. Προκειται για τα «Ο αιώνας του Χίτλερ» (δίτομο) και «Χίτλερ ο δημοκράτης». Ο Ντεγκρέλ ήταν πριν από τον πόλεμο ηγέτης του βελγικού ακροδεξιού κόμματος Ρεξ, πριν γίνει αξιωματικός των SS επί κατοχής και παρασημοφορηθεί από τον Χίτλερ.

«Η εξύμνηση του ναζισμού και η άρνηση του Ολοκαυτώματος αποτελούν ποινικό αδίκημα στην Πολωνία, και στη θεωρία μπορούν να διωχθούν ποινικά, αλλά στην πράξη οι εισαγγελείς δεν ενεργούν αποτελεσματικά στην πλειονότητα των περιπτώσεων», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βόιτσεχ Κοζλόφσκι, νομικός που εργάζεται για το διεθνές δικηγορικό γραφείο Dentons και ανέλαβε την υπόθεση pro bono.

«Αυτή είναι η πρώτη υπόθεση δίωξης αυτού του είδους που έχει γίνει ποτέ σε αστικό δικαστήριο στην Πολωνία», πρόσθεσε ο Κοζλόφσκι, ο οποίος διευκρίνισε πως εισαγγελέας είχε απορρίψει προηγούμενη μήνυση εναντίον του εκδοτικού οίκου βάσει του ποινικού κώδικα που απαγορεύει τη ρητορική μίσους.

Οι προσφεύγοντες υπογραμμίζουν ότι τα βιβλία του Ντεγκρέλ αποτελούν ναζιστική προπαγάνδα μάλλον, παρά ιστορικά ντοκουμέντα, καθώς όπως εξηγούν δεν περιέχουν κανέναν πρόλογο που να διασαφηνίζει το υπόβαθρο.

Στη μήνυση που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βαρσοβία, οι προσφεύγοντες καταγγέλλουν ότι τα έργα αυτά προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους ως ανθρώπων που υπέμειναν φοβερά δεινά επί ναζιστικής κατοχής στην Πολωνία.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου, ο Άντζεϊ Ρίμπα, αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε συμπάθεια προς την άκρα δεξιά, διαβεβαιώνοντας ότι τα έργα αυτά δίνουν μια εικόνα της ναζιστικής νοοτροπίας και άρα έχουν ιστορικό ενδιαφέρον.

Τα βιβλία δεν τυπώθηκαν για «να εξυμνηθεί ο Χίτλερ, αλλά για να δείξουν το αληθινό πρόσωπο των Γερμανών, τη συμπεριφορά τους έναντι του Χίτλερ» της οποίας ο Ντεγκρέλ «είναι παράδειγμα», συμπλήρωσε ο Ρίμπα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέτοντας ότι η ναζιστική ιδεολογία καταδικάζεται ρητά σε σημείωμα του εκδότη.

Οι προσφεύγοντες, όλοι τους ογδοντάρηδες που θέλουν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, αξιώνουν να σταματήσει η διανομή των βιβλίων του Ντεγκρέλ, ο εκδοτικός οίκος να ζητήσει συγγνώμη που θα δημοσιευθεί σε πολωνικά ΜΜΕ και ο εκδοτικός οίκος να καταβάλλει 9.500 ευρώ για αγαθοεργίες.

Ο πρώην αντιστασιακός είχε πάρει μέρος στην εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944, ενώ οι δύο επιζώντες του ολοκαυτώματος σώθηκαν από το γκέτο της Βαρσοβίας όταν ήταν παιδιά.