Πόρισμα 300 σελίδων καίει τον Τραμπ για το Ουκρανικό

Ανοίγει ο δρόμος της παραπομπής του πρόεδρου των ΗΠΑ στη Γερουσία5 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:46 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:52 πμ


Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο Λονδίνο για τη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πίσω στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πόρισμα 300 σελίδων της αρμόδιας επιτροπής πληροφοριών, η οποία περιέχει «συντριπτικά στοιχεία» εναντίον του Αμερικανού προέδρου αναφορικά με τις κινήσεις του στην υπόθεση της Ουκρανίας

Σύμφωνα με την έκθεση-καταπέλτη της επιτροπής, ο πρόεδρος Τραμπ «έβαλε το προσωπικό πολιτικό του συμφέρον πάνω από τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, επιδίωξε να υπονομεύσει τη  διαδικασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»! Το πόρισμα της Βουλής υποστηρίζει επίσης ότι «τα τεκμήρια για την ανάρμοστη συμπεριφορά του προέδρου είναι συντριπτικά, όπως και οι αποδείξεις για το γεγονός ότι παρακώλυσα την έρευνα του Κογκρέσου». Με την έγκριση και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος η Βουλή ανοίγει πλέον τον δρόμο για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας παραπομπής του προέδρου Τραμπ στη Γερουσία, με τη σύνταξη του κατηγορητηρίου.

Αρμόδια για τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία ξεκίνησε ήδη τις πρώτες δημόσιες διαβουλεύσεις με τέσσερις καθηγητές του συνταγματικού δικαίου. Η εν λόγω επιτροπή είναι εκείνη που θα συντάξει τελικά το έγγραφο του κατηγορητηρίου, το οποίο εφόσον ψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής θα οδηγήσει τον Τραμπ στην παραπομπή του στη Γερουσία με το ενδεχόμενο καθαίρεσης.

Κατάχρηση εξουσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μεταξύ άλλων, κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, καθώς φέρεται ότι συνέδεσε την ενδεχόμενη συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολαντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο και την παράδοση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αξίας 400.000.000 δολαρίων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με την έναρξη έρευνας για διαφθορά σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι δημόσιες διαβουλεύσεις της αρμόδιας επιτροπής μπορεί να διαρκέσουν από λίγα εικοσιτετράωρα -όπως στην περίπτωση του Μπιλ Κλίντον- έως αρκετούς μήνες, όπως συνέβη την εποχή τον Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος πρόλαβε να παραιτηθεί προτού καθαιρεθεί.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Αναστασιάδης: Θα προσφύγουμε στο δικαστήριο της Χάγης κατά της Τουρκίας

πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία