Πώς το Twitter «κάρφωσε» τον Τραμπ27 Δεκεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 10:31 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:31 μμ


Η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική αεροπορική βάση Αλ Άσαντ κοντά στην Βαγδάτη, ήταν μια επίσκεψη που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό.

Οι επισκέψεις προέδρων στις στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε περίοδο εορτών εγγράφεται σε μια μακρά παράδοση στις ΗΠΑ.

Ο Τζορτζ Μπους πήγε στο Ιράκ για τη γιορτή των Ευχαριστιών τον Νοέμβριο του 2003, ο Μπαράκ Ομπάμα τέσσερις μόλις μήνες αφού ανέλαβε, τον Απρίλιο του 2009.

Της Βάλιας Καϊμάκη

Η πίεση λοιπόν ήταν μεγάλη στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όμως πήρε το χρόνο του και έκανε το ταξίδι σχεδόν δύο χρόνια μετά. Το πιο καυστικό σχόλιο ήταν της Huffington Post, που μίλησε για την “πρώτη επίσκεψη σε εμπόλεμη ζώνη στη ζωή του”, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν έκανε την στρατιωτική του θητεία στο Βιετνάμ ως όφειλε, γιατί απαλλάχθηκε για ιατρικούς λόγους.

Λογικά, οι επισκέψεις σε εμπόλεμες ζώνες είναι άκρως μυστικές για λόγους ασφαλείας του προέδρου. Οι δημοσιογράφοι που τον συνοδεύουν υπογράφουν για την μυστικότητα της αποστολής και δεν μπορούν να δημοσιεύσουν τίποτα μέχρι ο πρόεδρος να φτάσει ασφαλής στον προορισμό του.

Επίσης ειδοποιούνται την τελευταία στιγμή, έχουν δικαίωμα να το αναφέρουν μόνο στην σύζυγο και το μέσο στο οποίο εργάζονται -οι οποίοι δεσμεύονται επίσης από την μυστικότητα- και δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους ούτε το κινητό, επικοινωνούν και στέλνουν τις ανταποκρίσεις τους συνήθως μέσω ελεγχόμενου δορυφορικού τηλεφώνου.

Toν πρόδωσε το Twitter

Αυτή τη φορά όμως, ήταν το Twitter που πρόδωσε τον Τραμπ. Αφού τουιτάρισε καμιά σαρανταριά φορές τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, το βράδυ της Τρίτης έπεσε σιωπή ασυρμάτου.

Μέχρι την Τετάρτη ο πρόεδρος ήταν άφαντος, ούτε υπήρχαν προγραμματισμένες δημόσιες εκδηλώσεις. Χάθηκε και ο πεζοναύτης που βρίσκεται έξω από την Δυτική Πτέρυγα, το οποίο δείχνει ότι ο πρόεδρος είναι στο Οβάλ Γραφείο.

Και τέλος, ερασιτέχνες παρατηρητές αεροσκαφών, είδαν το Air Force 1 να πετάει πάνω από τη Βρετανία και φυσικά το ανάρτησαν στο Twitter.

Έτσι λοιπόν, όλες οι προφυλάξεις και οι μυστικότητες πήγαν περίπατο. Τελικά τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία σιώπησαν ενώ την ίδια ώρα γινόταν χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι που μας λέει ότι την επόμενη φορά, ούτε τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία θα σωπάσουν.

Σύμφωνα πάντως με το περιοδικό «Newsweek», το βίντεο που ανήρτησε στο Twitter ο πρόεδρος, ένα μοντάζ της επίσκεψής του, ήταν πολιτικά μη ορθό αφού τα πρόσωπα των στρατιωτών δεν ήταν «φλουταρισμένα», όπως θα έπρεπε για λόγους ασφαλείας.

Εξίσου πολιτικά μη ορθό, όπως σημείωσε το CNN ήταν και το γεγονός ότι ο πρόεδρος μοίρασε αυτόγραφα πάνω σε κόκκινα καπέλα με το σύνθημα της καμπάνια τους “Να κάνουμε ξανά μεγάλη την Αμερική”, γεγονός που θεωρήθηκε ότι παραβιάζει τους κανόνες ουδετερότητας του υπουργείου εθνικής άμυνας, σύμφωνα με τους οποίους “το ενεργό στρατιωτικό προσωπικό οφείλει να μην συμμετέχει σε πολιτικές δραστηριότητες”.

Όσο για την συνάντηση που θα είχε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Άντελ Άμπντουλ Μάχντι, τελικά έγινε τηλεφωνικά.

Οι Αμερικανοί ζήτησαν από τον Ιρακινό να μεταβεί στη βάση Αλ Ασαντ για την συνάντηση γεγονός που θεωρήθηκε προσβολή στην εθνική κυριαρχία των ιρακινών.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Επίσκεψη – αστραπή του Τραμπ στο Ιράκ – Πήρε μαζί του και τη Μελάνια (photos)

Viral: Ο Τραμπ «σκότωσε» τον Άγιο Βασίλη – Ρώτησε 7χρονη αν πιστεύει ακόμα … (video)