Σε κωματώδη κατάσταση επαναπατρίστηκε στις ΗΠΑ ο φοιτητής που κρατείτο στη Β.Κορέα

3

Στην πατρίδα του επέστρεψε ο Αμερικανός φοιτητής που βρίσκεται σε κώμα και τον οποίο είχε καταδικάσει η Βόρεια Κορέα σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα με την κατηγορία «εχθρικών ενεργειών»

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό CBS, το στρατιωτικό αεροπλάνο που μετέφερε τον Ότο Γουόρμπιερ προσγειώθηκε στο Σινσινάτι λίγο πριν τις 22:20 (τοπική ώρα, 05:20 ώρα Ελλάδας).

«Δυστυχώς βρίσκεται σε κώμα και μας είπαν ότι είναι στην κατάσταση αυτή από τον Μάρτιο του 2016. Το μάθαμε μόλις μία εβδομάδα πριν» ανέφεραν οι γονείς του Φρεντ και Σίντι Γουόρμπιερ σε ανακοίνωσή τους.

Η Washington Post γράφει ότι ο 22χρονος προσεβλήθη από μια σπάνια ασθένεια, λίγο μετά τη δίκη του τον Μάρτιο του 2016 και του δόθηκε υπνωτικό το οποίο ενδέχεται να τον βύθισε στο κώμα.

«Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι το παιδί μας κακοποιήθηκε από ένα καθεστώς-παρία» δήλωσαν οι γονείς του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επιβεβαίωσε χθες την απελευθέρωσή του, όμως αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την κατάσταση της υγείας του.

Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Μπιλ Ρίτσαρντσον, που συμμετείχε στις συνομιλίες για την απελευθέρωση του Γουόρμπιερ, εκτίμησε ότι η Πιονγκγιάνγκ «πρέπει να εξηγήσει με ξεκάθαρο τρόπο για ποιο λόγο βρίσκεται σε κώμα».

Ο 22χρονος Αμερικανός καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας αφού παραδέχθηκε ότι πήρε μια αφίσα στην οποία ήταν γραμμένο ένα πολιτικό σύνθημα από το ξενοδοχείο της Πιονγκγιάνγκ όπου διέμενε.

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας τον κατηγόρησαν για «εχθρικές δραστηριότητες» και συνωμοσία. Η δίκη του διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα.

Βρισκόταν στη χώρα στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που διοργανώθηκε για το Νέο Έτος από το κινεζικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Young Pioneer Tours. Συνελήφθη την ώρα που η ομάδα
επρόκειτο να επιστρέψει στο Πεκίνο στις 2 Ιανουαρίου 2016.

Τουλάχιστον 17 Αμερικάνοι έχουν συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα τα τελευταία δέκα χρόνια, εκ των οποίων οι τρεις εξακολουθούν να κρατούνται.