Σεισμός στην Αλβανία: Η μεγάλη μάχη της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια (video)27 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:58 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:01 μμ


Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα στελέχη της 1ης και της 5ης ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό επιζώντων στο κατεστραμμένο, από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, Δυρράχιο.

Οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ, που βρίσκονται στην Αλβανία, από το μεσημέρι της Τρίτης, έβγαλαν ζωντανό από τα χαλάσματα έναν 25χρονο, που έμεινε εγκλωβισμένος στα ερείπια για 21 ώρες.

Επίσης, έσωσαν και μία γυναίκα, που ήταν 24 ώρες κάτω από τα συντρίμμια.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ευχαρίστησε τους Έλληνες διασώστες.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ χρησιμοποιούν σκύλους για να εντοπίζουν τυχόν επιζώντες.

«Χρησιμοποιούμε τον σκύλο επειδή μπορεί να μυρίζει την ανθρώπινη μυρωδιά», λέει στον Alpha πυροσβέστης-διασώστης της ΕΜΑΚ.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Σεισμός – Αλβανία: Ζωντανός ανασύρθηκε 25χρονος έπειτα από 21 ώρες στα ερείπια

Ζωντανός ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια κτηρίου στο Δυρράχιο, έπειτα από 21 ώρες, ένας 25χρονος άντρας, που εγκλωβίστηκε όταν το οικοδόμημα κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία.

Ο νεαρός απεγκλωβίστηκε έπειτα από επιχείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων διάσωσης, όπως μετέδωσε το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΑΤΑ». Πρόκειται για τον Klajdi Qato, την επιχείρηση διάσωσης του οποίου παρακολούθησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρισκόταν στο σημείο.

Συνεχίζονται οι έρευνες από τις ομάδες διάσωσης

Οι ομάδες διάσωσης που επιχειρούν για την ανεύρεση επιζώντων, καθώς και αυτές των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, συνδράμουν με το δικό τους  τρόπο στην στήριξη των σεισμοπαθών. Σύμφωνα με την κ. Μαναστιρλίου, 658 άτομα τραυματίστηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων 68 παραμένουν στο Νοσοκομείο Τραυμάτων στα Τίρανα.
Εξάλλου, 160 εθελοντές του αλβανικού Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκαν άμεσα για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς.

Οι εθελοντές βρίσκονται στο Δυρράχιο, στα Τίρανα, στο Θούμανε και σε άλλες περιοχές και, πέρα από ιατρική βοήθεια, παρέχουν τρόφιμα, νερό και ψυχολογική υποστήριξη. Στο Δυρράχιο ανοιχτό είναι καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το παράρτημα του Δυρραχίου έχουν επίσης παρουσία στο στάδιο της πόλης, όπου έχουν στηθεί 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Σεισμός στην Αλβανία: Στους 31 οι νεκροί – Αγώνας δρόμου για τους εγκλωβισμένους (photos-videos)