Σφοδρός εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ για την Huawei30 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:40 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:40 μμ


Τον Κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei φέρεται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο η αμερικανική Δικαιοσύνη, απειλώντας με εκτροχιασμό τις συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον Πεκίνου, με σκοπό την διευθέτηση της εμπορικής διαμάχης.

Αφορμή η Huawei

Οι αμερικανικές αρχές άσκησαν 13 κατηγορίες εις βάρος της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού ομίλου Μενγκ Ουάνγκζου και δέκα κατηγορίες σε δύο θυγατρικές της Huawei. Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος που θα προκαλέσει σοβαρές παγκόσμιες αναταράξεις. Μπορεί ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν να επιμένει ότι το ζήτημα της Huawei δεν πρέπει να συγχέεται με το ευρύτερο ζήτημα των εμπορικών συνομιλιών, ωστόσο αυτό είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό, ειδικώς αν αναλογισθεί κανείς ότι η εταιρίας αυτή αποτελεί την ατμομηχανή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης της Κίνας.

Σε κίνδυνο η επιβίωση του κινεζικού κολοσσού

Η Huawei πουλά πιο πολλά κινητά από την Apple και ηγείται της επέκτασης της τεχνολογίας 5G σε όλο τον κόσμο. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εξέλιξη της υπόθεσης θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η επιβίωση του κινεζικού κολοσσού, προβάλλοντας το παράδειγμα της ZTE.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική εταιρία, μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως όσον αφορά στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και κινητών τηλεφώνων, αναγκάσθηκε τον περασμένο Μάιο να αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές της, εξαιτίας της διακοπής των προμηθειών της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμερικανικές κυρώσεις επεβλήθησαν αφού διαπιστώθηκε ότι η ZTE παραβιάζει εμπορικά εμπάργκο κατά του Ιράν και της Βορείου Κορέας. Η κινεζική εταιρία γλίτωσε την κατάρρευση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν την απαγόρευση. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την Huawei.

Προσπάθεια των ΗΠΑ να εξοντώσουν τις κινεζικές εταιρίες

Ήδη ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, μιλά για προσπάθεια των ΗΠΑ να «σκοτώσουν» τις κινεζικές εταιρίες. «Καλούμε θερμά τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την αδικαιολόγητη καταστολή των κινεζικών εταιριών συμπεριλαμβανομένης της Huawei και να αντιμετωπίσουν τις κινεζικές εταιρίες δίκαι», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου. Αναφέρει, μάλιστα, ότι το Πεκίνο θα «υπερασπισθεί με σθένος» τις κινεζικές εταιρίες, χωρίς ωστόσο  να αποκαλύψει τον τρόπο.

Αλλά και η κινεζική εταιρία αρνήθηκε αμέσως ότι η ίδια, κάποια θυγατρική ή συνδεόμενη με αυτήν εταιρία έχουν παραβιάσει την αμερικανική νομοθεσία. «Η Huawei απογοητεύθηκε για τις κατηγορίες σε βάρος της εταιρίας», ανέφερε σε ανακοίνωση. Μετά τη σύλληψη της Μενγκ στον Καναδά, η εταιρία «αναζήτησε την ευκαιρία να συζητήσει την έρευνα» με το Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά «το αίτημα απορρίφθηκε χωρίς εξήγηση» πρόσθεσε η Huawei. Την ίδια ώρα το τηλεοπτικό δικτύου CBC του Καναδά μετέδιδε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας επιβεβαίωσε ότι επιδόθηκε επίσημο αίτημα έκδοσης της Μενγκ στις ΗΠΑ από την Ουάσινγκτον στην Οττάβα.

Εξαπάτησε τις ΗΠΑ ο κινεζικός κολοσσός λένε οι ΗΠΑ

Οι αμερικανικές αρχές ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι ο κινεζικός κολοσσός εξαπάτησε τις ΗΠΑ και μια τράπεζα με διεθνή παρουσία για τη σχέση της με δύο θυγατρικές, τις Huawei Device USA και Skycom Tech, προκειμένου να έχει συναλλαγές με το Ιράν. Παράλληλα, την κατηγορούν ότι έκλεψε τεχνολογία από την T-Mobile, η οποία χρησιμοποιείται για να δοκιμασθεί η ανθεκτικότητα των έξυπνων κινητών, καθώς και ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει έρευνα της Δικαιοσύνης. Συνολικά, οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν 23 κατηγορίες σε βάρος της εταιρίας, με τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι να δηλώνει πως αποκαλύπτουν σε πόσο μεγάλο βαθμό η κινεζική εταιρία αψηφά τους νόμους των ΗΠΑ και τις καθιερωμένες διεθνείς επιχειρηματικές πρακτικές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εταιρίες σαν την Huawei αποτελούν «διπλή απειλή, τόσο προς την οικονομική όσο και προς την εθνική μας ασφάλεια».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Η Κίνα δοκίμασε το «δολοφόνο του Γκουάμ» (video)