Σκοπιανά ΜΜΕ: Ο Ζάεφ βρήκε τους 80 βουλευτές που χρειαζόταν11 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:58 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:58 μμ


Συμφωνία Πρεσπών: «Τόπο» έπιασαν οι διαβουλεύσεις του Ζόραν Ζάεφ με τους Αλβανούς βουλευτές του Aλβανικού κόμματος, BESA.  Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός φέρεται να έχει βρει τους 80 βουλευτές που χρειάζεται για τις συνταγματικές τροπολογίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ ΜΜΕ της γείτονος.

Εντατικές οι διαβουλεύσεις Ζάεφ

Υπενθυμίζεται πως η προγραμματισμένη για χθες, Πέμπτη, συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, Παρασκευή, διότι ο Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές) που χρειαζόταν για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι πληροφορίες από τα Σκόπια ανέφεραν πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναζητούσε έναν ακόμα βουλευτή τον οποίο φέρεται να βρήκε μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα “BESA”, που διαθέτει δύο βουλευτές.

Τι ζητά το Αλβανικό κόμμα

«Αυτό που ζητά το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ την Πέμπτη.

Τα Σκοπιανά ΜΜΕ μεταδίδουν πως η πολυπόθητη, για τον Ζαέφ, συμβιβαστική φόρμουλα έχει βρεθεί και η κυβέρνηση πιάνει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3.

Δείτε επίσης: ΠΓΔΜ: Στην Ολομέλεια της Βουλής οι συνταγματικές τροπολογίες

Άλλα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι ακόμη και χωρίς τη στήριξη των δύο βουλευτών του «BESA», η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή. Ωστόσο, όλες αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται επίσημα.

Καθυστέρησε  η έναρξη της συνεδρίασης

Καθυστέρησε αρκετά η έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Γιούνκερ για Συμφωνία Πρεσπών: Σπάνια δύο πρωθυπουργοί αναλαμβάνουν τέτοια ευθύνη