Μετά τα FARC η κυβέρνηση της Κολομβίας υπέγραψε ειρήνευση και με τον ELN

2

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία της οργάνωσης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Μπογκοτά.

«Ναι, κατέστη δυνατόν! Ευχαριστούμε όλους εκείνους και εκείνες που στήριξαν με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για να καταλήξουμε σε αυτή τη # (σ.σ. αμοιβαία εκεχειρία) ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter η αντιπροσωπεία του ELN από το Κίτο του Ισημερινό όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα χρόνο, η κυβέρνηση της Κολομβίας είχε υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία και με τη μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση της χώρας, τα FARC

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναμένεται στην πρωτεύουσα της Κολομβίας μεθαύριο Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε σήμερα ότι η αμοιβαία κατάπαυση του πυρός μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου, θα έχει διάρκεια 102 ημέρες και θα μπορεί να ανανεωθεί.

Η εκεχειρία «θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου. Θα έχει αρχική διάρκεια 102 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 12 Ιανουαρίου και θα ανανεωθεί εφόσον έχει τηρηθεί και αν οι διαπραγματεύσεις σε άλλα θέματα προχωρήσουν» ανέφερε ο Σάντος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από το προεδρικό μέγαρο Κάσα δε Ναρίνιο στην Μπογκοτά.