Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός11 Ιουνίου 2017 · Ώρα δημοσίευσης: 1:11 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:11 μμ


Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε το Σάββατο από αεροπορική επιδρομή στη Ράκα της Συρίας.

Μέχρι στιγμής, η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία στρατιωτική πηγή.

Ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι τα τελευταία τρία χρόνια της «βασιλείας» του τραυματίστηκε αρκετές φορές από αεροπορικές επιδρομές, ωστόσο, πάντοτε κατάφερνε να επιβιώσει ενώ οι πάντες γύρω του πέθαιναν.

Ο επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ αρχιτρομοκράτης με το ποσό των 25 εκ. δολαρίων, είναι Ιρακινός με καταγωγή από τη Σαμάρα.

Το καλοκαίρι του 2014 αυτοανακηρύχθηκε χαλίφης όλων των μουσουλμάνων αλλά εκτός των οπαδών του δεν τον αναγνωρίζει κανείς σε αυτό το αξίωμα.

Συνελήφθη από τους Αμερικανούς του 2004.

Το 2010 ανέλαβε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ μετά τον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, τη μετέπειτα οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Η ανάπτυξη του Ισλαμικού κράτους στην Συρία έφερε τον Μπαγκντάντι σε ανταγωνισμό με το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την οργάνωση Άλ Νούσρα.

Στη συνέχεια η Αλ Κάιντα ζήτησε από τον Μπαγκντάντι να περιορίσει την δράση του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ. Εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποκηρυχθεί από την Αλ Κάιντα τον Φεβρουάριο του 2014.

Η Ράκα ήταν μέχρι πρότινος η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η πολιορκία της από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Προηγούμενες πληροφορίες υπηρεσιών πληροφοριών ανέφεραν ότι ο Μπαγκντάντι κινούνταν στην έρημο μεταξύ Συρίας και Ιράκ και ότι μάλλον είχε επιλέξει την επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ της ανατολικής Συρίας.

Είναι επιβεβαιωμένο ότι το Ισλαμικό Κράτος μετέφερε την «πρωτεύουσά» του στην πόλη Αλ Μαγιαντίν της ανατολικής Συρίας.