Ταινία για το πραξικόπημα της Τουρκίας υποννοεί δολοφονία Ερντογάν – Συνελήφθη ο σκηνοθέτης (Video)

3
The President of the Hellenic Republic Mr Prokopis Pavlopoulos welcomes the Turkish President of Turkey, Recep Tayyip Erdogan at the Presidential Mansion in Athens, Greece on December 7, 2017. / Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdogan, Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2017.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον σκηνοθέτη Αλί Αβτζί, ο οποίος γύρισε μια αμφιλεγόμενη ταινία που απεικονίζει την δολοφονία ενός προέδρου κατά τη διάρκεια ενός αιματηρού πραξικοπήματος. Ο άντρας που υποκρίνεται τον δολοφονημένο πρόεδρο μοιάζει απίστευτα με τον Ερντογάν.

Ο γνωστός σκηνοθέτης συνελήφθη με την υποψία ότι σχετίζεται με την ομάδα που φέρεται να οργάνωσε πέρυσι την απόπειρα ανατροπής του Τούρκου προέδρου.

Η ταινία λέγεται «Uyanis» που σημαίνει «Ξύπνημα» και δεν έχει βγει ακόμα στους κινηματογράφους, Το τρέιλέρ ωστόσο έχει προκαλέσει από μόνο του έντονη διαμάχη. Εκτός από τον Αλί Αβτζί η αστυνομία συνέλαβε στο σπίτι του κι έναν άλλο άνδρα, τον καταζητούμενο από τις αρχές Φετουλάχ Καραμπιμπέρ.

Τα φιλικά προς τον Ερντογάν ΜΜΕ χαρακτήρισαν την ταινία «προκλητική», «αντιδημοκρατική», «οχετό» και χρηματοδοτούμενη από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, δηλαδή τον υπ’ αριθμό ένα πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν που ζει -ουσιαστικά αυτοεξόριστος- στις ΗΠΑ και κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ως οργανωτής του περσινού πραξικοπήματος.

Ο Αβτζί πάντως είναι ο σκηνοθέτης και της ταινία «Reis» («Ο ηγέτης»), η οποία προβλήθηκε λίγο πριν το δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου και θεωρήθηκε «αγιογραφία» του Ερντογάν.