Θείο δώρο για την Μέρκελ ο Τραμπ!

3
epa05991274 Italian Prime Minister Paolo Gentiloni (R) asks German Chnacellor Angela Merkel (2-L) and US President Donald J. Trump (3-R) to join a walk off after the group photocall at on the first day of the G7 Summit, in Taormina, Italy, 26 May 2017. Others are not identified. Heads of States and of Governments of the G7, the group of most industrialized economies, plus the European Union, meet in Taormina, Italy, from 26 to 27 May 2017 for a summit titlked 'Building the Foundations of Renewed Trust' which is aimed at discussing 'citizen safety, economic, environmental and social sustainability and the reduction of inequalities' as well as 'innovation, skills and labor in the age of the Next Production Revolution', the Italian G7 Presidency said in a media release. EPA/CIRO FUSCO EPA/CIRO FUSCO

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Άστραψε και βρόντησε εναντίον του προστατευτισμού η Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της γερμανικής Βουλής την Πέμπτη 29 Ιουνίου δίνοντας τον τόνο και για τη στάση που θα κρατήσει στη σύνοδο των 20 πλουσιότερων κρατών που θα διεξαχθεί στο Αμβούργο την επόμενη εβδομάδα. Παρότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν ονομάτισε τον αμερικανό πρόεδρο ο ασυνήθιστα αυστηρός τόνος της ομιλίας της θεωρείται σίγουρο ότι στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, ανεβάζοντας περαιτέρω τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις διεθνείς σχέσεις.
Σημασία ωστόσο έχει ότι το Βερολίνο δεν μένει μόνο στα λόγια, αλλά περνάει και στα έργα, θέτοντας επί τάπητος τη φιλοδοξία του να καλύψει το κενό που αφήνει στην παγκόσμια σκακιέρα η Ουάσινγκτον. Δύο πολύ πρόσφατα γεγονότα είναι ενδεικτικά των προθέσεων του.
Αρχικά, η συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος. Η αποχώρηση του Τραμπ από τη συμφωνία του Παρισιού πριν σχεδόν ένα μήνα ώθησε την Κίνα και ΕΕ σε κοινές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της απειλής της κλιματικής αλλαγής, που είναι πέρα για πέρα πραγματική. Τόσο όμως, όσο πραγματικά είναι τα κέρδη της Κίνας από τις εξαγωγές φωτοβολταϊκών και τα οικονομικά οφέλη της ΕΕ από τη στροφή στις ΑΠΕ…
Τα ευρωπαϊκά πλοκάμια έφτασαν μέχρι και την Ιαπωνία, με την οποία η ΕΕ θα υπογράψει διμερή εμπορική συμφωνία. Αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες ήρθαν να καλύψουν το κενό που άφησε στην Ασία η απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού. «Για την Ιαπωνία η συμφωνία θα αντικαταστήσει τη σημασία της ΤΡΡ ως μιας οδού για την άνοδο των εξαγωγών της», σχολιάζουν οι Financial Times.
Στη βάση των παραπάνω ο απομονωτισμός του αμερικάνου προέδρου λειτουργεί σαν θεόσταλτο δώρο για τη Γερμανία που τον εκμεταλλεύεται ώστε να προωθήσει τα σχέδια πλανητικής της επέκτασης.