Τουρκία: Στην κυπριακή ΑΟΖ και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»3 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 1:52 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:56 μμ


Προς την κυπριακή ΑΟΖ κατευθύνεται και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο θα πλαισιώσει το «Φατίχ» στην περιοχή ανοικτά της Πάφου.

Το γεωτρύπανο εμφανίζεται να πλέει 21,6 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Αρναούτη. Το «Γιαβούζ» δεν έχει δηλωμένη πορεία και τελικό προορισμό ωστόσο εμφανίζεται να έχει κατεύθυνση προς το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο που βρίσκεται περίπου 37 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου.

Την επιστροφή του «Γιαβούζ» είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ: «Οι ομάδες μας δουλεύουν με μεγάλη αφοσίωση μέρα νύχτα για να δώσουν τα χαρμόσυνα νέα στον λαό μας. Το Γιαβούζ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει την γεώτρηση του στο νέο του σημείο. Και το Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% της εργασίας του στη δική του περιοχή ανατολικά της Αττάλειας. Και το Φατίχ αυτή τη στιγμή έφτασε κάτω από τα 4 .000 μέτρα» δήλωσε.

«Κάθε τρυπάνι που χτυπάμε υπόγεια είναι υπογραφή για το φωτεινό μέλλον της Τουρκίας. Κάτω από αυτή την υπογραφή υπάρχει ο μόχθος και η πίστη των 82 εκατομμυρίων» κατέληξε.

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση σε όλα τα επίπεδα: Υπενθυμίζεται ότι στο Αιγαίο οι παρενοχλήσεις των ελληνικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην άσκηση «Παρμενίων» είναι συνεχόμενες.

Η νέα τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για την Κύπρο, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Εχουμε την ίδια αποφασιστικότητα όπως και το 1974».

Σε ομιλία του σε τελετή για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ο Τούρκος υπουργός είπε «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην «γαλάζια πατρίδα» μας συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και των περιχώρων της».

«Η Κύπρος είναι δική μας εθνική υπόθεση. Οι απόψεις και προσεγγίσεις μας σε αυτό το θέμα είναι καθαρές», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Η «σαπουνόπερα» Τραμπ και Ερντογάν: Όταν ο Ταγίπ ζήλεψε για τη σχέση αλ Σίσι και Ντόναλντ