Τουρκία: Ξεκινά τη δεύτερη γεώτρηση ο «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ6 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:28 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:35 πμ


Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο «Πορθητής» ετοιμάζεται για δεύτερη γεώτρηση μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο «Πορθητής» μεταφέρθηκε σε πολύ λίγο χρόνο στο σημείο «Αλάνια-2», καθώς απέχει μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση κατά το τετράμηνο από τις 3 Μαΐου μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου.

Ο «Πορθητής» βρίσκεται τώρα 45 ναυτικά μίλια δυτικά της Πέγειας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Άγκυρας η νέα γεώτρηση θα διαρκέσει 56 ημέρες μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

«Γιαβούζ» και «Μπαρμπαρός» συνεχίζουν τις παράνομες δραστηριότητες

Στο μεταξύ το έτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές του εντός της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου και συγκεκριμένα νότια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα και φαίνεται ότι ξεπέρασε κάποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το δεύτερο σεισμογραφικό που έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο Τουρκία , το «Oruc Reis», παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας.

Σε χθεσινή ομιλία του στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει και τρίτο γεωτρύπανο, που θα στείλει στην ανατολική Μεσόγειο για να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες εταιρείες.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο και στο Αιγαίο και στην Κύπρο: Το ερώτημα είναι αν μπορεί…