Τσαβούσογλου: Ανοιχτό ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά22 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:21 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:23 πμ


Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και συμφωνεί με πολλές από τις προβλέψεις της που αντανακλώνται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Αυτό δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλουαφήνοντας «παράθυρο» για μια κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του πολύκροτου Μνημονίου Συναντίληψης με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίστηκε προσεκτικός τόσο επειδή η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου όσο και επειδή η Αθήνα έχει διατυπώσει συγκεκριμένες επιφυλάξεις σε θέματα θαλασσίων οριοθετήσεων.

Ξεκαθάρισε όμως ότι το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες δεν είναι αυτόματο αλλά υπόκειται σε περιορισμούς με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» δεν απέκλεισε επίσης την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην επίμαχη περιοχή οριοθέτησης Τουρκίας – Λιβύης.

Παράλληλα ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης πρέπει να τηρηθούν επί τη βάσει της αμοιβαιότητας, καθώς η Συνθήκη αυτή συνιστά το θεμέλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε της πολιτικής της Άγκυρας στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό επέρριψε την ευθύνη στους Ελληνοκύπριους λόγω της άρνησής τους να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα:

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν πλοίο με Τούρκους ναυτικούς

Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»