Βαλτιμόρη: Κοινωνικός αποκλεισμός και… ναρκωτικά ανεβάζουν στα ύψη την εγκληματικότητα6 Ιουλίου 2017 · Ώρα δημοσίευσης: 3:18 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:31 πμ


Οι ανθρωποκτονίες φέτος στη Βαλτιμόρη στην πολιτεία του Μέριλαντ των ΗΠΑ έφτασαν τις 159 στις 12 Ιουνίου, ημερομηνία που έξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού The Economist. Τόσο υψηλό αριθμό ανθρωποκτονιών – σε διάστημα σχεδόν ενός εξαμήνου – είχε να καταγραφεί στην αμερικανική μεγαλούπολη από το 1990, παρότι μάλιστα τότε ο πληθυσμός της Βαλτιμόρης ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι ανθρωποκτονίες στην Βαλτιμόρη θα ξεπεράσουν τις 400.

Η Βαλτιμόρη, που είναι μεγάλο και ιστορικό λιμάνι των ΗΠΑ στον Ατλαντικό, αντιμετωπίζει στις μέρες μας σοβαρά προβλήματα, τα οποία εκτιμάται ότι έχουν συντελέσει σημαντικά στην έξαρση της εγκληματικότητας.

Από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν χάσει την δουλειά τους 75.000 άνθρωποι, οι οποίο εργάζονταν στα εργοστάσια παραγωγής χάλυβα της Βαλτιμόρης, έχοντας αυτό ως συνέπεια περίπου το 1/4 του πληθυσμού της πόλης να είναι σήμερα άνεργοι και με ελάχιστες πιθανότητες να βρουν ξανά εργασία. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της Βαλτιμόρης ξεπερνά τις 600.000 κατοίκους.

Την ίδια στιγμή τα όργανα της τάξης στην Βαλτιμόρη δεν είναι σε θέση… να αντιμετωπίσουν την αυξημένη εγκληματικότητα. Σύμφωνα με έκθεση της περασμένης χρόνιας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος της Βαλτιμόρης δεν είχαν την απαιτούμενη εκπαίδευση, ήταν ρατσιστές και ανίκανοι, ιδιαίτερα μάλιστα κατά τη διάρκεια περιπολιών σε φτωχές γειτονιές όπου ζουν Αφροαμερικανοί πολίτες.

Ακόμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, περίπου 50.000 κάτοικοι της Βαλτιμόρης είναι εθισμένοι σε οπιοειδείς ουσίες.
Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, παρατηρητές εκτιμούν ότι τόσο η πολιτεία του Μέριλαντ όσο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχουν πάρει ακόμα τα απαιτούμενα δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην Βαλτιμόρη.