Κρεμαστινού στη «Νέα Σελίδα»: Τη νομιμότητα των υπηρεσιών ΚΕΕΛΠΝΟ έλεγχαν οι υπουργοί3 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:25 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:19 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 2/3/2019 9:05 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 3/3/2019 9:25 μμ

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν προ ημερών εναντίον πέντε πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ για 77 διορισμούς επιπλέον των 23, μεταξύ των οποίων υπήρχαν στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη που υπηρετούσαν στο υπουργικό του γραφείο.

Του Θανάση Γερασιμίδη

[email protected]

Οι κατηγορίες αφορούν σε απιστία από κοινού σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, σε άμεση συνέργεια σε απιστία, σε ψευδείς βεβαιώσεις και σε σύσταση συμμορίας. Το κατηγορητήριο στηρίχτηκε στην Εκθεση των Ελεγκτών του Δημοσίου προς τον αρμόδιο εισαγγελέα Διαφθοράς. Η τέως πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και ομότιμη καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κρεμαστινού, η οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συμμετείχε στην αποκαλούμενη «συμμορία», σπάει τη σιωπή της και μιλάει για πρώτη φορά στη «Νέα Σελίδα».

Κυρία Κρεμαστινού, πώς βλέπετε την όλη ιστορία των παράνομων διορισμών στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο που εσείς ήσασταν πρόεδρος;

Κλήθηκα από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να καταθέσω ενόρκως ως μάρτυρας για το τι γνωρίζω για τους διορισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η κατάθεσή μου ενώπιον διακεκριμένων νομικών στη Βουλή διήρκεσε πολλές ώρες. Το πόρισμα αυτής της Επιτροπής, όχι μόνο δεν καταλόγιζε ευθύνες σε εμένα από κανένα κόμμα, αλλά και η πλειοψηφία που ανήκε στο κυβερνών κόμμα υποστήριξε ότι δεν προκύπτει καμία απόδειξη για τη δική μου εμπλοκή. Η συνεδρίαση ήταν δημόσια και την παρακολούθησαν χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Εγώ τι να προσθέσω;

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η εμπλοκή σας στο όλο θέμα;

Η μόνη εμπλοκή μου στην υπόθεση των διορισμών αυτών ήταν ότι κατηγορούμαι ως πρόεδρος του οργανισμού ότι γνώριζα τους διορισμούς, γιατί υπέγραφα τις μισθολογικές καταστάσεις όλων των εργαζομένων. Αρα, αφού υπέγραφα, γνώριζα. Ομως, τις καταστάσεις συνέτασσαν και υπέγραφαν πριν από εμένα οι επικεφαλής των διοικητικών υπηρεσιών, όπως συμβαίνει σε όλους τους οργανισμούς, γιατί, φυσικά, οι πρόεδροι εμπιστεύονται τις διοικητικές τους υπηρεσίες.

Από ποιον ελέγχονται οι διοικητικές υπηρεσίες όσον αφορά στη νομιμότητα των ενεργειών τους;

Τη νομιμότητα και λειτουργία των υπηρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ ελέγχει διά του ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) απευθείας ο υπουργός. Ο υπουργός μπορεί να αλλάξει αιτιολογημένα τους πάντες και, φυσικά, τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση σχετική απόφαση του ΣτΕ (σ.σ.: Συμβούλιο της Επικρατείας) αν δεν συμφωνεί με τον τρόπο που λειτουργούν.

Πώς αποδεικνύεται αυτό;

Αυτό είναι αυταπόδεικτο γιατί για το συγκεκριμένο θέμα των προσλήψεων, που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, τον έλεγχο διέταξε ο υπουργός και όχι ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, επειδή προφανώς ο πρόεδρος δεν είχε τη δυνατότητα.

Είναι δυνατόν ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ να μην ελέγχει τις υπηρεσίες του;

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα νόμο, ήταν άμισθος, χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, δηλαδή ήταν υποχρεωμένος να εργάζεται κυρίως αλλού για βιοπορισμό. Αντίθετα, όπως γνωρίζετε, οι πρόεδροι όλων των άλλων αντιστοίχων οργανισμών έχουν έμμισθη θέση με πλήρη απασχόληση και διαθέτουν οι ίδιοι τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να ελέγξουν τις υπηρεσίες τους. Αν είχα αυτή τη δυνατότητα, εγώ προσωπικά θα είχα προβεί στον έλεγχο. Σήμερα ο νόμος άλλαξε και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι έμμισθος με κύρια και αποκλειστική απασχόληση το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ποιο ήταν το κύριο έργο σας στην προεδρία του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Εξαιτίας του γεγονότος ότι αντιμετώπιζα τότε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας από το 2011 έως το 2014, υπέβαλα σε τέσσερις υπουργούς την παραίτησή μου. Ολοι ανεξαιρέτως με παρακάλεσαν να παραμείνω στη θέση μου – ένας, μάλιστα, εξ αυτών, ο κ. Γεωργιάδης, με επιστολή του χρησιμοποίησε την έκφραση «εντέλλεστε να παραμείνετε στη θέση σας».

Για ποιον λόγο επέμεναν οι υπουργοί να παραμείνετε στη θέση σας;

Γιατί απλούστατα οι αλλεπάλληλες επιδημίες, κυρίως της γρίπης με διάφορους ιούς, είχαν δημιουργήσει τέτοια ανασφάλεια στις κυβερνήσεις που τυχόν έκρηξη μιας μεγάλης επιδημίας θα σήμαινε εθνική καταστροφή. Η Ευρώπη και το Βυζάντιο είχαν καταρρεύσει από τις αλλεπάλληλες επιδημίες του Μεσαίωνα. Αλλά και από αρχαιοτάτων χρόνων, η Αθηναϊκή Δημοκρατία, ουσιαστικά ο ελληνικός πολιτισμός, κατέρρευσε από τον λοιμό των Αθηνών, όταν όχι μόνο χάθηκε ο πνευματικός κόσμος της αρχαίας Αθήνας του Χρυσού Αιώνα του Περικλή, αλλά από την επιδημία αυτή πέθανε και ο ίδιος ο Περικλής. Αυτό εξηγεί γιατί επέμεναν να παραμείνω.

Μετά την αποχώρησή σας από το ΚΕΕΛΠΝΟ τι συνέβη;

Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους. Μετά το 2015 που αποχώρησα, δηλαδή από την επόμενη χρονιά ακριβώς, ο αριθμός των νεκρών από την εποχική γρίπη -και όχι την πανδημία-, αυτή, δηλαδή, που έχουμε κάθε χρόνο, σημείωσε ρεκόρ θανάτων όλων των εποχών. Εφτασε τους 197, ρεκόρ θανάτων για όλη την Ευρώπη και πιθανόν για όλο τον κόσμο τη χρονιά εκείνη. Ρεκόρ θανάτων είχε η χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου, όπου οι θάνατοι κυμάνθηκαν στα συνηθισμένα επίπεδα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μάλιστα, μήνυσε τους υπουργούς Υγείας για παράλειψη καθήκοντος όσον αφορά στην εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων πρόληψης. Η προσφορά μου αυτή στην καταπολέμηση των επιδημιών εκτιμήθηκε δημόσια σε διεθνές επίπεδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πώς εξηγείτε όμως την εμπλοκή σας στους διορισμούς;

Ο πρόεδρος ενός οργανισμού ανάλογου του ΚΕΕΛΠΝΟ, με περίπου 800 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των ορισμένου χρόνου, δηλαδή εκείνων που καλούνται να αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες, είναι πρακτικά αδύνατο να ελέγχει μία προς μία τη νομιμότητα των προσλήψεων προκειμένου να υπογράφει τη μισθολογική τους κατάσταση κάθε μήνα, διότι πρακτικά επί μήνες δεν θα πληρωνόταν κανένας.

Επιπρόσθετα, δεν του επιτρέπεται διά του Κανονισμού να έχει δικούς του συμβούλους για να ελέγξει τις υπηρεσίες, κατά πόσο είναι συνεπείς και αν λειτουργούν νόμιμα για την κάθε πρόσληψη. Αλλωστε, η πρακτική όλων των προέδρων όλων των οργανισμών που υπογράφουν μισθολογικές καταστάσεις είναι ότι στηρίζονται στην αξιοπιστία των υπηρεσιών τους. Το ίδιο πράγμα που έπραξα εγώ το έπρατταν και όλοι οι πρόεδροι του ΚΕΕΛΠΝΟ πριν από εμένα.

Κυρία πρόεδρε, πώς αντιμετωπίζετε το όλο θέμα;

Το αντιμετωπίζω με μεγάλη απορία, για να μην πω με προβληματισμό. Πώς είναι δυνατόν να παραπέμπεται ένας πρόεδρος ενός οργανισμού και να κατηγορείται ότι μετέχει σε συμμορία με τους υφιστάμενούς του χωρίς να έχει κανένα όφελος, ούτε οικονομικό ούτε πολιτικό ούτε προσωπικό. Ενώ αυτός ο πρόεδρος θα μπορούσε μέσω του Διοικητικού του Συμβουλίου, με προκήρυξη προσόντων που αυτός θα εισηγούνταν, να προσλάβει αυτούς που χρειάζεται. Είναι πράγματι αδιανόητα για εμένα και για τον κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο αυτά που γίνονται.

Εχετε κάτι επιπλέον να δηλώσετε μετά τις δικές μου ερωτήσεις;

Ουδέποτε στη ζωή μου υπήρξα κατηγορούμενη σε δικαστήρια, εκτός από την ιστορία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Λυπάμαι πραγματικά που σύρομαι στα δικαστήρια με όλη την ψυχική μου ταλαιπωρία και -αν θέλετε τον διασυρμό από ορισμένα ΜΜΕ- μέχρις ότου αποδειχτεί το αυτονόητο. Με κίνδυνο της ίδιας μου της ζωής παρέμενα πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αμισθί, διότι πίστευα ότι με τις γνώσεις μου βοηθώ τους συμπολίτες μας, ότι βοηθώ τη χώρα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι, αντί επαίνου για ό,τι προσέφερα, θα σύρομαι σήμερα στα δικαστήρια και θα υφίσταμαι αυτή την ψυχική ταλαιπωρία. Προσωπικά εξακολουθώ να εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί πιστεύω ότι θα αναδείξει όλη την αλήθεια, αφού προηγουμένως διαπιστώσει αν υπάρχει παρανομία όσον αφορά σε αυτές τις προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Και ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι αυτονόητη και γνωστή, ακόμα και από το Ρωμαϊκό Δίκαιο:

α) Το ποιος ή ποιοι ωφελήθηκαν από την παρανομία – εφόσον αυτή διαπιστωθεί.

β) Το «ένοχος ένοχον ου ποιεί». Ο ένοχος και οι συνένοχοι προκειμένου να αθωωθούν μεταθέτουν την ευθύνη σε άλλους αθώους.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 91 της “Νέας Σελίδας” την Κυριακή 3/3/2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Καλογήρου: Η Δικαιοσύνη δεν είναι μοχλός πολιτικών παιχνιδιών