Μηταράκης στη «Νέα Σελίδα»: Υλοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις

«Η νέα επικουρική σύνταξη λόγω των αποδόσεων αναμένεται να είναι μεσοσταθμικά αυξημένη κατά 35% σε σχέση με τη σημερινή σύνταξη»7 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:42 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:33 πμ


  • Πρώτη δημοσίευση: Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, 6:42 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019, 9:42 πμ

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή επέδειξε γενναιότητα και αποφασιστικότητα, έχοντας ήδη υλοποιήσει μια σειρά τολμηρών μεταρρυθμίσεων», τονίζει στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, και περιγράφει τις προτεραιότητες και τις ενέργειες που σχεδιάζονται για την εξασφάλιση ενός μακροπρόθεσμα βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος.

του Χρόνη Διαμαντόπουλου
[email protected]

Όσον αφορά στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζει: «Βλέπουμε τα στελέχη του να προβαίνουν συνεχώς σε άτοπες τοποθετήσεις, που σε μεγάλο βαθμό δείχνουν την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εντάσεις και πόλωση, ενώ φαίνεται ότι κριτήριο παραμένει ο λαϊκισμός και όχι ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο».

Μετράμε τρεις μήνες διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς κρίνετε την πρώτη φάση του κυβερνητικού έργου; Έχετε πετύχει τους προεκλογικούς σας στόχους;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή επέδειξε γενναιότητα και αποφασιστικότητα, έχοντας ήδη υλοποιήσει μια σειρά τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, θα ήταν αφελές να πούμε ότι μέσα σε τρεις μήνες έχουμε πετύχει τους προεκλογικούς μας στόχους. Και δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα, καθώς αυτά που επιδιώκουμε είναι η αναγέννηση της χώρας μας, η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της, η επανατοποθέτησή της ως ισχυρού παίκτη της παγκόσμιας σκακιέρας, αλλά, περισσότερο απ’ όλα, μια ανάπτυξη μοιρασμένη δίκαια για όλους. Αυτά δεν μπορεί κανείς να τα πετύχει εν μια νυκτί. Συνεχίζοντας όμως τη μεθοδευμένη δουλειά, την αυστηρή στοχοθεσία και με όραμα, μέσα στα επόμενα χρόνια της πολιτικής μας ηγεσίας είναι βέβαιο ότι θα έχουμε υλοποιήσει το σύνολο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων.

Δώστε μας μερικά στοιχεία για τις επικουρικές συντάξεις που ετοιμάζετε. Ποια θα είναι τα κύρια σημεία τους;

Η εξασφάλιση ενός μακροπρόθεσμα βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων υπήρξε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε στο υπουργείο με την Ομάδα Εργασίας προκειμένου οι νέοι ασφαλισμένοι από 1/1/2021 να μπορούν να ωφεληθούν από το νέο επικουρικό μοντέλο ασφάλισης.

Μέχρι σήμερα η επικουρική ασφάλιση έφερε τα ίδια διαρθρωτικά χαρακτηριστικά με την κύρια, δηλαδή είχε αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Με την εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης επιτυγχάνουμε διασπορά κινδύνου και θωράκιση της επικουρικής σύνταξης του ασφαλισμένου από τον δημογραφικό και δημοσιονομικό κίνδυνο. Επιπλέον, ο ασφαλισμένος αποκτά μια σειρά σημαντικών ελευθεριών στη διαμόρφωση του συνταξιοδοτικού του βίου: επιλογή επενδυτικού φορέα, ηλικία συνταξιοδότησης -εντός καθορισμένου πλαισίου-, μείγμα εφάπαξ και μηνιαίων αποδοχών και επενδυτική στρατηγική.
Την επίβλεψη του συστήματος αναλαμβάνουν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η πολιτεία θα διασφαλίσει τόσο τη διαφάνεια των διαδικασιών όσο και την πληρέστατη ενημέρωση των πολιτών, έτσι ώστε ο κάθε ασφαλισμένος να προβαίνει σε συνειδητές επιλογές βάσει των εξατομικευμένων αναγκών του. Με τη μετάβαση στο νέο επικουρικό, στόχος είναι το ύψος της σύνταξης να καθορίζεται, όχι μόνο από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του κάθε ασφαλισμένου. Μάλιστα, βάσει των εκτιμήσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, η νέα επικουρική σύνταξη λόγω των αποδόσεων αναμένεται να είναι μεσοσταθμικά αυξημένη κατά 35% σε σχέση με τη σημερινή σύνταξη.

Τέλος, οφέλη αναμένονται και για την ελληνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν στο ασφαλιστικό κεφάλαια που θα επιστρέφουν στην οικονομία υπό μορφή επενδύσεων, με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη. Ετσι, το ασφαλιστικό θα αποτελέσει σταδιακά έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, ενώ σημαντικό μέρος των κεφαλαίων θα διαχειρίζονται Ελληνες θεσμικοί επενδυτές. Αρκεί να λεχθεί ότι τα κεφάλαια που επενδύονται σήμερα στην ελληνική οικονομία από το ασφαλιστικό είναι λιγότερο από 1% επί του συνολικού ΑΕΠ και μετά την πλήρη μετάβαση στο νέο σύστημα υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ.

Και η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές;

Σε όσους έχουν οικονομικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία δώσαμε την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το πολύ ευνοϊκό πλαίσιο διακανονισμού με χρόνο αποπληρωμής τα δέκα χρόνια. Μάλιστα, επειδή είδαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος στα αιτήματα που έχουν ήδη υποβληθεί, δόθηκε μια τελευταία παράταση για τις 7 Οκτωβρίου. Επιπλέον, δώσαμε τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι εξαιτίας της πρόχειρης ενοποίησης των Ταμείων δεν είχαν την τελική εικόνα των οφειλών τους, να μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσα στο χρονικό περιθώριο που έχουμε θέσει και όταν θα έχουν τη σωστή στοιχειοθέτηση των οφειλών τους στο σύστημα να μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Ωστόσο, πρόκειται, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, για μια μοναδική ευκαιρία για ρύθμιση των χρεών τους και δεν θα υπάρξει άλλη.

Πώς βλέπετε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Η αποδοχή των κυβερνητικών ενεργειών από τον κόσμο και η υποστήριξη που λαμβάνουμε καθημερινά στις πρωτοβουλίες που παίρνουμε και τις πολιτικές που εφαρμόζουμε έχουν φέρει σε αμηχανία τον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε τα στελέχη του να προβαίνουν συνεχώς σε άτοπες τοποθετήσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δείχνουν την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εντάσεις και πόλωση, ενώ φαίνεται ότι κριτήριο παραμένει ο λαϊκισμός και όχι ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπου ο πολιτικός πολιτισμός θα έπρεπε να είναι αυτονόητος, εξίσου σημαντικός με τον ρόλο της κυβέρνησης είναι και εκείνος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο ρόλος αυτός υπονομεύεται από την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επιλέγει να συνεχίσει τη μετωπική επίθεση, χωρίς υπεύθυνες τοποθετήσεις και ουσιαστική, εποικοδομητική κριτική.

Πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis;

Όλοι έχουν πειστεί ότι η υπόθεση Novartis, όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα, υπήρξε μια σκευωρία για να αναδειχτεί το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η προηγούμενη Προανακριτική, της οποίας ήμουν μέλος, με ευθύνη της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες και να μην διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα προκειμένου να μην αποκαλυφθεί αυτή η σκευωρία. Δηλαδή, αφού σπίλωσαν πολιτικά πρόσωπα, αρνήθηκαν να εξετάσουν την ουσία της υπόθεσης, κατά παράβαση του Συντάγματος. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την πρακτική της στοχοποίησης των πολιτικών μας αντιπάλων. Θα κινηθούμε θεσμικά και δημοκρατικά με στόχο, εκτός από την ανάδειξη της αλήθειας, την κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης και τη θωράκισή της απ’ όσους προσπαθούν να τη χειραγωγήσουν.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 122 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Διαβάστε στη «Νέα Σελίδα» που κυκλοφορεί την Κυριακή 6/10

Κόκκινος συναγερμός για την προσφυγική κρίση

Βούτσης στη «Νέα Σελίδα»: Η Δεξιά είναι πλέον όμηρος και θύμα της προπαγάνδας της

ΚΙΝΑΛ: Αποκαλύψεις και προκλήσεις για την προεδρική εκλογή