Παύλος Γερουλάνος στη «Νέα Σελίδα: Να φτιάξουμε τα «θέλω» της κάθε γειτονιάς29 Δεκεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 10:02 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:00 πμ


Πρώτη ενημέρωση: 29/2/2018 22:02

Τελευταία ενημέρωση: 30/2/2018 20:50

 

«Η πραγματική πρόκληση είναι να κάνουμε την Αθήνα πόλη που θα εμπνέει στα παιδιά μας ότι εδώ θα κάνουν πράξη τα όνειρα και τις προσδοκίες τους», τονίζει στη «Νέα Σελίδα» ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος.

Της Γεωργίας Σαδανά

[email protected]

Εξηγώντας ότι «αν δεν αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία, τίποτα δεν θα αλλάξει στη χώρα μας», δηλώνει ανοιχτός σε συνεργασίες, σημειώνοντας: «Από την αρχή είπαμε ότι θα κάνουμε ένα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητο και όποιος συμφωνεί μακάρι να μας στηρίξει».

Διεκδικείτε τον Δήμο Αθηναίων έπειτα από μια παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση λόγω των μνημονίων. Γιατί;

Ο Δήμος των Αθηναίων βρέθηκε σε κρίση πριν από την κρίση. Το δίδυμο Μπακογιάννη – Κακλαμάνη, που αγκαλιάζει σήμερα την υποψηφιότητα Μπακογιάννη, άφησε την πόλη μας καταχρεωμένη. Τo ότι η Αθήνα εκπέμπει σήμερα μια εικόνα εγκατάλειψης οφείλεται στο γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, αντί να ρίξει το βάρος στην καθημερινότητά μας, αναγκάστηκε να ασχολείται κυρίως με το να βάλει τάξη σε αυτή την αρρωστημένη κατάσταση.

Το ερώτημα, λοιπόν, σήμερα είναι: Θα πάμε πίσω στην ομάδα που μας χρεοκόπησε ή θα κοιτάξουμε μπροστά;

Μπροστά μας έχουμε σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες. Σε διεθνές επίπεδο, ο κόσμος του πολιτισμού και του τουρισμού έχει αγκαλιάσει την Αθήνα κι αυτό μας δίνει μια ευκαιρία να την κάνουμε πολιτισμικό και τουριστικό κέντρο. Αλλά για να το πετύχουμε θα πρέπει πρώτα να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, την αίσθηση εγκατάλειψης και το αίσθημα ανασφάλειας που έχουν φωλιάσει στις γειτονιές μας.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ανθρώπους που νοιάζονται για την Αθήνα και όχι για την πάρτη τους. Που γνωρίζουν πώς να αναδείξουν τον πολιτισμό της και να αξιοποιήσουν τον τουρισμό και τους ανθρώπους της αγοράς, που μπορούν να την αξιοποιούν για το κοινό καλό. Αυτό προσφέρει η δική μας υποψηφιότητα. Η πραγματική πρόκληση είναι να κάνουμε την Αθήνα πόλη που θα εμπνέει στα παιδιά μας ότι εδώ θα κάνουν πράξη τα όνειρα και τις προσδοκίες τους.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Δεύτερο πακέτο κοινωνικής στήριξης – Μέχρι τον Φεβρουάριο όλα τα μέτρα

Σας απασχολεί η σχέση εξάρτησης μεταξύ κεντρικής πολιτικής σκηνής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ποια περιθώρια αυτοτέλειας υπάρχουν;

Εχω γράψει επανειλημμένα ότι αν δεν αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία, τίποτα δεν θα αλλάξει στη χώρα μας. Αν η εξουσία της κυβέρνησης δεν μεταφερθεί σε θεσμούς που λειτουργούν, θα μαραζώνουμε μέσα στο πελατειακό κράτος που ζούμε. Ομως πιστεύω ότι στον δήμο μας έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε τι σημαίνει διακυβέρνηση πραγματικά δημοκρατική, με τον κάθε Αθηναίο να παίζει ενεργό ρόλο. Τι σημαίνει να συνεργαζόμαστε τόσο μεταξύ μας όσο και με το κεντρικό κράτος για να πετύχουμε τους στόχους που μαζί θέτουμε. Ολη μου τη ζωή συνεργάστηκα με ανθρώπους που συμφωνούσα αλλά και με ανθρώπους που διαφωνούσα, και δεν είναι κάτι που με τρομάζει.

Η εποχή των κομματικών υποψηφιοτήτων έχει παρέλθει; Θα επιδιώξετε συγκλίσεις με πολιτικούς χώρους και, αν ναι, σε ποια προγραμματική βάση;

Θα έπρεπε, αλλά, δυστυχώς, δεν βλέπω κάτι να αλλάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε, αλλά «έφαγε πόρτες» και κατέληξε σε μια βαθιά κομματική επιλογή, και η Νέα Δημοκρατία βυθίστηκε σε μια εσωκομματική και ενδοοικογενειακή διαπραγμάτευση του στιλ «πάρε εσύ την περιφέρεια, να πάρω εγώ τον δήμο». Μα είναι πράγματα αυτά; Εναν υποψήφιο που δεν κατεβαίνει για το κόμμα του ή για την πάρτη του δεν βρήκαν; Γι’ αυτό εμείς από την αρχή είπαμε ότι θα κάνουμε ένα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητο και όποιος συμφωνεί μακάρι να μας στηρίξει.

Η Αθήνα παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ρεκόρ τουριστικών αφίξεων. Τι θέση καταλαμβάνει ο τουρισμός στο προεκλογικό σας πρόγραμμα;

Οπως είπα, αν δεν σταθούμε πρώτα εμείς οι Αθηναίοι γερά στα πόδια μας, ο τουρισμός θα αποδειχτεί πρόσκαιρος, οι επενδύσεις που σήμερα γίνονται στην πόλη θα μαραζώσουν και το Airbnb θα αποδειχτεί ότι ήταν το Χρηματιστήριο του 1990: μια φούσκα. Προφανώς, ο τουρισμός είναι κεντρικός στον σχεδιασμό μας. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, γιατί εκεί βρίσκεται η πρώτη πηγή ανάπτυξης σήμερα.

Αλλά για να τον κρατήσουμε ως πηγή ανάπτυξης, να παράγει πλούτο για όλους μας, θα πρέπει να φροντίσουμε την πόλη μας, να επενδύσουμε στον πολιτισμό μας, να μοιράσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού δίκαια σε όλες τις γειτονιές και να ενημερώσουμε τους ανθρώπους που βασίζονται υπέρμετρα σε αυτή την ανάπτυξη για τις αληθινές ευκαιρίες, όπως όμως και για τους κινδύνους της.

Προσωπικά, είμαι περήφανος που ως υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού το 2010 συνέβαλα στην προσπάθεια να κρατήσουμε τον ελληνικό τουρισμό ζωντανό, την ώρα που η Αθήνα καιγόταν και η κρίση βάθαινε. Δεν ήταν δουλειά ενός, ήταν συλλογικό επίτευγμα. Ολα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και οι φορείς καθίσαμε γύρω από το ίδιο τραπέζι και βρήκαμε λύσεις. Το συστηματικό άνοιγμα σε νέες αγορές, η διαδικτυακή προώθηση του ελληνικού τουρισμού, η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, όλα έχουν την αφετηρία τους στη συλλογική προσπάθεια που έγινε τότε. Αυτή τη συλλογικότητα χρειαζόμαστε και σήμερα, ειδικά στην Αθήνα.

Στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν γειτονιές δύο ταχυτήτων; Μπορεί η ανάπλαση της πόλης να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες;

Εξαρτάται. Αν η ανάπλαση γίνει με εμάς και για εμάς τους Αθηναίους, τότε μπορεί. Αν γίνει με μόνο στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, διότι προτεραιότητα θα δοθεί εκεί όπου υπάρχει πλούτος. Εμείς θα πάρουμε την τεχνογνωσία που σήμερα δημιουργείται στην ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου και θα την πάμε κάτω από την Ομόνοια, στην Ακαδημία Πλάτωνος και στα Σεπόλια. Ο,τι φτιάξουμε θα αντικατοπτρίζει τα «θέλω» της κάθε γειτονιάς.

«Μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης συντονιστής πρέπει να είναι ο δήμαρχος»

Σε ποια πεδία θεωρείτε απαραίτητη τη συνέργεια της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Παντού. Οι νόμοι που διέπουν τη μεταξύ τους σχέση είναι τόσο πολλοί, τόσο περίπλοκοι, αφήνουν τόσα κενά και τόσες επικαλύψεις που δεν βγάζεις άκρη. Όμως το «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα» που κρύβεται σε αυτούς τους νόμους είναι πρόβλημα του δημάρχου. Διότι όταν ακούμε αυτή τη φράση μπορεί να τρελαθούμε και η πρώτη Αρχή που θα βρεθεί μπροστά μας είναι ο δήμαρχος. Άρα συντονιστής πρέπει να είναι ο δήμαρχος.

Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 30/12/2018, σελ 18