Kρύο, καιρός για σούπα!

10
Αν θέλετε να λαμβάνετε όλες τις συνταγές της Ερμιόνης, γραφτείτε στο newsletter του blog της και αποκτήστε δωρεάν ένα ebook με συνταγές για λαχταριστά μπισκότα!

Με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, οι ιώσεις και η εποχική γρίπη καραδοκούν και πολύ πιθανόν να μας οδηγήσουν σε αδιαθεσίες που θα μας «κλείσουν» στο σπίτι. Η πρώτη σκέψη -και σωτήρια πολλές φορές- είναι να φάμε κάτι ζεστό, κάτι που θα μας ενυδατώσει και θα ηρεμήσει το στομάχι, διατηρώντας παράλληλα τη θερμοκρασία του σώματός μας σε επίπεδα που να μπορούμε να αντέξουμε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Ενα τέτοιο γεύμα, πολύ θρεπτικό, που θα μας ζεστάνει, θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε βήχα και συνάχι και θα μας γεμίσει ενέργεια είναι οι σούπες.

Η Ερμιόνη Τυλιπάκη, λοιπόν, μας σερβίρει από το blog της theonewithallthetastes.com δύο ιδιαίτερα και καθόλου βαρετά πιάτα, μετουσιώνοντας την παραδοσιακή σούπα σε γκουρμέ εμπειρία.

Περισσότερες συνταγές της μπορείτε να βρείτε και στο βιβλίο της «Στην κουζίνα των γεύσεων», το οποίο περιέχει 47 συνταγές, γρήγορες και απλές, για κάθε περίσταση, με υλικά που μπορούμε να προμηθευτούμε εύκολα.

Της Κατερίνας Γιοσμά  

 

Εύκολη και κρεμώδης πατατόσουπα

Μπέικον, κρέμα γάλακτος και ρεγκάτο σε συμφωνία     Προετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 55 λεπτά Μερίδες: 5-6   Υλικά 2 κ.σ. βούτυρο 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 750 ml γάλα φρέσκο 750 ml ζωμό κοτόπουλου 1,5 κιλό πατάτες, κομμένες σε κυβάκια αλάτι, πιπέρι 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες 150 γρ. κρέμα γάλακτος 200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο   Εκτέλεση Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και τον ζωμό και ανακατεύουμε ζωηρά να διαλυθεί το αλεύρι. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός ρίχνουμε τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν για 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, σοτάρουμε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι. Μόλις ροδίσει, το μεταφέρουμε σε πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το μπέικον στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ακόμα. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ρεγκάτο. Ανακατεύουμε ζωηρά, περιμένουμε 3-4 λεπτά και αποσύρουμε το σκεύος από την εστία. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.

 

Σούπα με λευκά φασόλια από την Τοσκάνη (Ribollita)

Το λευκό κρασί κάνει τη διαφορά     Προετοιμασία: 15 λεπτά Μαγείρεμα: 120 λεπτά Μερίδες: 5-6   Υλικά 500 γρ. φασόλια χονδρά 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 4 καρότα μεσαίου μεγέθους σε ροδέλες 1/2 κ.γλ. δεντρολίβανο αποξηραμένο (ή 1 κ.γλ. φρέσκο) 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί ξηρό 500 γρ. ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (πασάτα) αλάτι, πιπέρι 100 γρ. φρέσκο σπανάκι σε φύλλα   Εκτέλεση Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και τα φέρνουμε σε βρασμό. Τα βράζουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, και κατόπιν τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τα καρότα, το δεντρολίβανο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε λίγη ώρα να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε διαδοχικά τα φασόλια, την πασάτα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα καρότα. Προσθέτουμε, τέλος, το σπανάκι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5-10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία. Μοιράζουμε το φαγητό σε βαθιά πιάτα. Σερβίρουμε με μπούκοβο και λίγη γραβιέρα σε φλούδες.