#my_greece: H δική σας Ελλάδα

7

Πριν από λίγες μέρες, μια ψηφιακή παρέα, η Greek Instagramers Events, συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια ενεργού παρουσίας στον πραγματικό κόσμο, αξιοποιώντας το Instagram για να μάθει, να γνωριστεί και να δημιουργήσει. Ανήσυχη, μετρά επτά ομαδικές εκθέσεις, εκ των οποίων οι τρεις παρουσιάστηκαν σε πολλούς σταθμούς εκτός Αθηνών, ενώ στο ενεργητικό της βλέπουμε ακόμη συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα και συνεργασία με σημαντικούς φορείς της πόλης, φωτογραφικά σεμινάρια και ιδιαίτερα καλλιτεχνικά projects (φωτογράφιση θεατρικής παράστασης), ανοιχτές θεματικές φωτογραφίσεις (project της Παλιάς Αθήνας), αεροφωτογράφιση με ελικόπτερο και κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό.     Της Κατερίνας Γιοσμά / [email protected] Η νέα ομαδική έκθεσή τους, #my_greece, μετά την πρεμιέρα της στα Χανιά μεταφέρεται στην Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου, ενώ τα έργα που εκτίθενται έγιναν φωτογραφικό λεύκωμα, με σκοπό τα έσοδα από τις πωλήσεις να δοθούν στην «Κιβωτό του Κόσμου».  

Απόστολος Αποστολίδης / Θεσσαλονίκη 

Τριαντάφυλλου Θεανώ / Βαλτάκι

  Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα για την έκθεση και την έκδοση; Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε καθιερώσει ετησίως μια ομαδική έκθεση με φωτογραφίες που προκύπτουν από τις καλλιτεχνικές δράσεις μας. Ηδη έχουμε πραγματοποιήσει τρεις εκθέσεις με θέματα που αφορούν στις ομορφιές της Ελλάδας και φέτος, πιστοί στον ετήσιο θεσμό μας, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την ομαδική έκθεσή μας #my_greece, με μια σημαντική καινοτομία: τα έργα που συμμετέχουν σ’ αυτή να συνθέσουν ένα φωτογραφικό λεύκωμα που θα ταξιδέψει τις φωτογραφίες μας σε όλο τον κόσμο και θα αποτελεί κι ένα υπέροχο ενθύμιο για όλους εμάς τους συμμετέχοντες. Το λεύκωμα έχει κοινωνικό σκοπό, τα έσοδα από την πώληση, που αντιστοιχούν στα πνευματικά δικαιώματα των συμμετεχόντων, θα ενισχύουν το έργο του εθελοντικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού «Η Κιβωτός του Κόσμου». Για τον λόγο αυτό συνεργαστήκαμε με τις εκδόσεις Bell, που αγκάλιασαν και στήριξαν την ιδέα μας, κάνοντας αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Στην έκθεση συμμετέχουν 270 ταλαντούχοι φωτογράφοι του Instagram, οι οποίοι καταθέτουν την προσωπική δημιουργική τους ματιά και αφηγούνται μέσα από τα έργα τους τη δική τους Ελλάδα. Θέλουμε να ταξιδέψουμε τις υπέροχες αυτές εικόνες σε κάθε γωνιά της Γης και να διαπιστώσουν όλοι την ομορφιά αυτού του ευλογημένου τόπου. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από τα Χανιά, γιατί είναι ένας σημαντικός σταθμός που συγκεντρώνει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Οι επόμενοι σταθμοί της έκθεσης είναι η Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, και αργότερα η Θεσσαλονίκη. Στόχος μας είναι η έκθεσή μας να ταξιδέψει και σε άλλους προορισμούς και -γιατί όχι;- στο εξωτερικό.  

Ηλιάδης Φώτης / Λέχοβο, Φλώρινα

Λευθεριώτης Κώστας / Φ. Μελαγκάβι, Ηραίον

    Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα και με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της; Η ομάδα μας, η Greek Instagramers Events, είναι μια καλλιτεχνική ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε το 2013 με αφετηρία το κοινωνικό δίκτυο Instagram. Εμπνευστές της είναι ο Γιώργος Βέργαδος, η Ελλη Αγιαννίδη και η Σταυρούλα Σπυρέα. Με οδηγό την κοινή αγάπη μας για τη φωτογραφία, θελήσαμε να συσπειρώσουμε την ελληνική κοινότητα των φίλων αυτής της τέχνης, δημιουργώντας ένα βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης, επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών. Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, που παρουσιάζονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, φωτογραφικές εξορμήσεις και εκδρομές, δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια φωτογραφίας με καταξιωμένους καθηγητές, καθώς και συνεργασίες με σημαντικούς φορείς πολιτισμού, όπως μουσεία, θέατρα και καλλιτεχνικά φεστιβάλ. Οσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν στις δημιουργικές δράσεις της ομάδας μας χωρίς καμία υποχρέωση, αρκεί να ενημερώνονται γι’ αυτές μέσω διαδικτύου. Πού οφείλεται το γεγονός ότι έγινε τόσο γρήγορα γνωστοί; Ενα από τα κυρίαρχα συστατικά της επιτυχίας της Greek Instagramers Events είναι το ομαδικό πνεύμα. Το γεγονός ότι λειτουργούμε συλλογικά, καθαρά ανιδιοτελώς, δημιουργώντας δράσεις που δεν επιβαρύνουν οικονομικά τους συμμετέχοντες, αλλά τους προσφέρουν μια υπέροχη πρόταση καλλιτεχνικής διεξόδου και έκφρασης. Επίσης, είμαστε πολύ τυχεροί γιατί στην πορεία του χρόνου μάς γνώρισαν, μας στήριξαν και μας εμπιστεύτηκαν σημαντικοί φορείς του πολιτισμού, όπως η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, ο Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς κ.ά., που μας βοήθησαν να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι οι τρεις μας αφιερώνουμε πολύ από τον ελεύθερο χρόνο μας στη διοργάνωση των δράσεών μας, ώστε πάντα να έχουμε το καλύτερο και αρτιότερο αποτέλεσμα. Ομως αυτό το κάνουμε με μεγάλη χαρά και η ηθική και ψυχική ανταμοιβή που παίρνουμε στο τέλος μάς δίνει δύναμη να συνεχίζουμε. Τι είναι φωτογραφία για εσάς και γιατί την αγαπάμε; Για εμάς η φωτογραφία είναι δημιουργία, έμπνευση, έκφραση και ένα όμορφο ταξίδι μακριά από τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι στην εποχή μας. Είναι μια υπέροχη τέχνη που αποτελεί βήμα έκφρασης και δημιουργικότητας για όλους. Είναι μια ασχολία που φέρνει τους ανθρώπους κοντά και ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις. Τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Instagram, και η εξέλιξη των κινητών με κάμερα έχουν συντελέσει στην άνθηση αυτής της τέχνης και στη διείσδυσή της στο ευρύτερο κοινό. Ενας από τους στόχους της ομάδας μας είναι να δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε μέσα από τις δράσεις μας οι φίλοι της φωτογραφίας να γνωρίζονται μεταξύ τους, να εξελίσσονται στην τέχνη που αγαπούν και, πάνω απ’ όλα, να περνούν καλά.  

Γιακουμάκης Εμμανουήλ / Σεϊτάν, Χανιά

Η τεχνολογία είναι σύμμαχος ή εχθρός της καλής φωτογραφίας; Ένα smartphone σε κάνει φωτογράφο; Η τεχνολογία έχει συντελέσει στη διάδοση της φωτογραφίας στο ευρύ κοινό μέσα από τη χρήση των smartphones. Πλέον όλοι μπορούν να αποτυπώσουν ανά πάσα στιγμή οτιδήποτε τους προκαλέσει το ενδιαφέρον. Επίσης, τα τελευταία χρόνια τα social media μας «βομβαρδίζουν» καθημερινά με εικόνες που εξελίσσουν τη ματιά μας και μας εμπνέουν. Υπάρχουν καταξιωμένοι φωτογράφοι που υπερασπίζονται τα smartphones ως ένα εύκολο φωτογραφικό μέσο και τα χρησιμοποιούν πολλές φορές στην καθημερινότητά τους με αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα. Η «καλή» φωτογραφία, λοιπόν, σαφώς δεν απειλείται, αλλά εξελίσσεται παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, φωτογράφος δεν γίνεσαι ούτε με χρήση smartphone ούτε με χρήση ακριβών μηχανών. Οποιος εκφράζεται μέσα από τη φωτογραφία και ασχολείται μ’ αυτή ερασιτεχνικά δεν διεκδικεί ούτε τον τίτλο ούτε το έργο ενός επαγγελματία φωτογράφου, απλώς ολοκληρώνεται μέσα από την ενασχόλησή του μ’ αυτή την τέχνη.  

Αγιαννίδη Έλλη / Ακρόπολη

 

Βυθούλκα Ελένη / Γαλαξίδι

  Μερικές συμβουλές για να τραβάμε όλοι εμείς καλύτερες φωτογραφίες; Είναι θέμα επιλογής αντικειμένου, φωτισμού, εξοπλισμού, διάθεσης της στιγμής ή όλα αυτά μαζί; Οι συμβουλές μας για να τραβάνε όλοι καλύτερες φωτογραφίες είναι αυτές που ακολουθούμε κι εμείς τόσα χρόνια και μας εξελίσσουν μέρα με τη μέρα. Να επιλέγουμε τις φωτογραφίες που μας αρέσει να βλέπουμε ακολουθώντας τα κατάλληλα προφίλ στα social media και να εμπνεόμαστε από αυτές, να ανταλλάσσουμε γνώσεις και εμπειρίες με φίλους που έχουν αγάπη για τη φωτογραφία και να φωτογραφίζουμε πάνω απ’ όλα με την ψυχή μας. Καλό είναι όσοι θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους να παρακολουθήσουν μαθήματα φωτογραφίας για να μάθουν τις λεπτομέρειες που θα τους βοηθήσουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα, αξιοποιώντας τεχνικές για ακόμη καλύτερες λήψεις.    

Ενημερωθείτε για τις δράσεις της ομάδας: Instagram: @gr_events facebook: Greek Instagramers Events e-mail: [email protected] www.grevents.gr