Phee: Καινοτόμα ελληνικά προϊόντα από φύκια

10

 

Εάν η Ελλάδα έχει κάτι σε αφθονία, αυτό είναι… η θάλασσα. Ο Σταύρος Τσομπανίδης είδε πριν από λίγα χρόνια πέρα από το προφανές και σε συνδυασμό με μια ομιλία γνωστού Έλληνα επιχειρηματία αποφάσισε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο γρασίδι του Ποσειδώνα ή την Ποσειδωνία (για λόγους απλοποίησης θεωρούμε την πρώτη ύλη ως φύκια), φτιάχνοντας μοντέρνα και χρηστικά καθημερινά αντικείμενα.

Της Κατερίνας Γιοσμά / [email protected]

Από τότε η εταιρεία phee έχει διακριθεί σε εγχώριους διαγωνισμούς και προγράμματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, ενώ έχει βραβευτεί ως η καλύτερη ελληνική startup εταιρεία στον κλάδο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Γιατί επιλέξατε την Πάτρα για έδρα της επιχείρησής σας;
Η ιδέα ξεκίνησε από εμένα πριν από τρία χρόνια, παίρνοντας σάρκα και οστά στην Πάτρα, όπου και ενώθηκε η ομάδα μας. Τότε σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Χρηματοοικονομικά κι έψαχνα μια ιδέα για το πώς και πού θα αξιοποιηθούν τα φύκια που ξεβράζονται στις παραλίες. Ετσι, βρεθήκαμε με τον συνέταιρό μου, τον Νίκο Αθανασόπουλο, ο οποίος σπούδαζε στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Συμπωματικά, λόγω οικογένειας, είχαμε κάποια ακίνητα στην πόλη, κι έτσι επιλέξαμε την Πάτρα ως έδρα της επιχείρησης. Επιπλέον, η πόλη συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα αναφορικά με την επιχειρηματική μας δραστηριότητα: έχει σε πολύ κοντινή απόσταση από την παραγωγική μας μονάδα φύκια, εξελίσσεται τελευταία σε κέντρο καινοτομίας και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής από την Αθήνα για μια μικρή ομάδα, όπως η δική μας. Επίσης, σημαντικό είναι ότι είχαμε και την ανάλογη στήριξη και υποδοχή από όλους τους τοπικούς φορείς -δήμο, πανεπιστήμιο και περιφέρεια- στην προσπάθειά μας.

 


Το λογότυπό σας περιέχει το γράμμα φ. Να υποθέσω ότι προκύπτει από τη λέξη φύκι ή σημαίνει και κάτι περισσότερο;

Καταρχάς, η επωνυμία μας, phee, προέκυψε, όπως είναι λογικό, από τη λατινική ονομασία της λέξης φύκι και το κρατήσαμε γιατί μας άρεσε και ηχητικά. Στο λογότυπο όντως υπάρχει και το γράμμα φ, το οποίο, ωστόσο, επιλέχθηκε λόγω της Ακολουθίας Αριθμών Φιμπονάτσι, που θεωρείται το αριθμητικό σύστημα της φύσης, ορίζοντας τη συμμετρία στο σύμπαν, στον άνθρωπο αλλά και την τέχνη. Και μια και τα φύκια είναι από τους πιο παλιούς οργανισμούς στη φύση, όλο αυτό ως σύλληψη έδεσε με την εικόνα μας.

Ποια προϊόντα φτιάχνονται από την Ποσειδωνία;

Το κύριο εμπορικό μας προϊόν είναι οι θήκες κινητών τηλεφώνων, για συγκεκριμένα μοντέλα εταιρειών, μια μοναδική ρακέτα θαλάσσης, που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Sto heri, ένα εργαστήριο κατασκευής ξυλορακέτες και καλαίσθητα σουβέρ και σουπλά, που τα βρίσκει κανείς σε επιλεγμένα καταστήματα της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, εξελίσσουμε το δικό μας κύριο υλικό, το οποίο το κατασκευάσαμε και το αναπτύξαμε από το μηδέν, το phee-board. Αυτό χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή του υλικού μας «φύκινες», μοναδικές σε κάθε τετραγωνικό τους εκατοστό ως προς τον σχεδιασμό επιφάνειες σε διαφορετικά πάχη, από το οποίο φτιάχνονται όλα μας τα προϊόντα διαφορετικών κλάδων: αρχιτεκτονικής, interior design, χρηστικών αντικειμένων κ.λπ.

 

 

Ήδη γίνονται εξαγωγές σε άλλες χώρες…

Αυτός είναι και ο κύριος στόχος μας και, ευτυχώς, υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, όπως η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Σκανδιναβία. Μάλιστα, σύντομα θεωρώ ότι θα γίνει και μια καλή συμφωνία, πέρα από τις μεμονωμένες αποστολές θηκών εκτός Ελλάδας μέσω του e-shop μας. Θετική είναι και η εικόνα στην Ελλάδα ως προς το ενδιαφέρον, χωρίς, ωστόσο, να έχουμε και ανάλογες πωλήσεις. Βέβαια, είμαστε σε στάδιο ανάπτυξης, αλλά πρέπει εμπορικά να πάμε καλύτερα. Ολες οι τιμές μας βρίσκονται online, με τη μέση τιμή της θήκης, για παράδειγμα, να κυμαίνεται στα 20 ευρώ, ποσό το οποίο δεν θεωρώ αποτρεπτικό.

Τότε τι είναι αποτρεπτικό;

Στην Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι δεν είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα, δεν έχουμε και τη διάθεση να ανακαλύψουμε κάτι καινούριο, νομίζω. Ανταποκρίνεται εν γένει ο κόσμος, χωρίς να αγοράζει, όμως. Οι εγχώριες πωλήσεις μας είναι οριακές…

Επομένως, στο μελλοντικό επιχειρηματικό σας πλάνο καλύτερη αγορά φαντάζει το εξωτερικό;

Σίγουρα, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη του υλικού, ώστε να οδηγηθούμε σε επιπλέον εμπορικές εφαρμογές του, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς της αρχιτεκτονικής και του interior design.

 

 

Οι δήμοι δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν κύριο συνεργάτη σας;

Προς το παρόν συνεργαζόμαστε μόνο με τον δήμο της Πάτρας, ο οποίος μας προμηθεύει την πρώτη μας ύλη, τα φύκια. Γενικά, οι δήμοι, μετακυλίοντας, δυστυχώς, όλο και περισσότερο το κόστος στους ιδιώτες, δαπανούν κάποια ποσά για τον καθαρισμό των παραλιών πριν από την τουριστική περίοδο. Κατά μέσο όρο κάθε παράκτιος δήμος της Ελλάδας, με βάση έρευνα που έχουμε… τρέξει, συλλέγει 150-200 τόνους νεκρά φύλλα Ποσειδωνίας, που ξεβράζονται στο προσβάσιμο παράκτιο μέτωπο. Ο κόσμος, από την άλλη, δεν αντιλαμβάνεται την περιβαλλοντική σημασία των φυκιών, των ζωντανών φύλλων Ποσειδωνίας και το πόσο καλή ένδειξη βιοποικιλότητας είναι και ενδεικτικό της καθαρότητας του νερού, θεωρώντας τα άχρηστα και βρώμικα… Ολο αυτό, λοιπόν, το πολύτιμο υλικό οδηγείται στους ΧΥΤΑ. Θάβουμε μια πρώτη ύλη με αξία! Εμείς ως εταιρεία προτείνουμε την αξιοποίηση αυτής της ύλης, απορροφώντας σε συνεννόηση με τον δήμο της Πάτρας -και ελπίζουμε μελλοντικά και με άλλους δήμους- ένα μεγάλο ποσοστό.

Εχει μάθει ο Παύλος Ευμορφίδης (σ.σ.: ιδιοκτήτης της Cocomat) ότι μια ομιλία του σας έδωσε το κίνητρο να ξεκινήσετε;

Οχι μόνο το έχει μάθει, αλλά του αρέσει και το προϊόν μας. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη για ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία με την εταιρεία του!

 

Τι είναι η Ποσειδωνία;
H Ποσειδωνία (επιστημονικό όνομα Posidonia oceanica) είναι ένα θαλάσσιο φυτό, ενδημικό της Μεσογείου, το οποίο σχηματίζει εκτεταμένους λειμώνες (λιβάδια), σε αμμώδη υποστρώματα (δηλαδή, σε βυθούς με χονδρή ή λεπτόκοκκη άμμο) και σε βάθη από 1 έως 60 μέτρα. Τα καταπράσινα φύλλα της μοιάζουν με κορδέλες και φθάνουν σε μήκος το 1 μέτρο, ενώ οι ρίζες της εισχωρούν βαθιά στον πυθμένα, σχηματίζοντας ένα πολύπλοκο δικτυωτό πλέγμα. Οι λειμώνες της Ποσειδωνίας είναι γνωστοί και ως δάση της θάλασσας. Η Ποσειδωνία ανήκει στα αγγειόσπερμα ή φανερόγαμα (ανώτερα φυτά), τα οποία, σε αντίθεση με τα φύκια (κατώτερα φυτά της θάλασσας), έχουν ρίζες, φύλλα, άνθη και καρπούς, όπως ακριβώς και τα φυτά της ξηράς!

Δείτε περισσότερα:
http://phee.gr/