Τατουάζ: Τέχνη στο σώμα

14

Ναυτικοί, άγκυρες, διαμάντια, κορόνες, κόμποι, σπαθιά, ψάρια koi, tribal, γραμμικά σχέδια γεμίζουν κάθε πόντο του δέρματός μας, κλειδώνοντας στην αιωνιότητα επιθυμίες, σκέψεις, στιγμές, ανθρώπους. Κοινωνικά αποδεκτό πλέον, λίγο τάση, λίγο μόδα, το τατουάζ κοσμεί από καταβολής κόσμου τα σώματα των ανθρώπων ως μέσο έκφρασης όσων θα θέλαμε να θυμόμαστε και να λέμε για πάντα.

Γράφει η Δήμητρα Μποφυλάτου / [email protected] | Φωτογραφίες: Πέλα Σκινιώτη

Το «New Page» έψαξε τα studios και μίλησε τους καλύτερους tattoo artists και έμαθε όλα τα μυστικά της δερματοστιξίας.

 

«Popeye Loves Olive»

Το «Popeye Loves Olive» είναι ένα μαγαζί το οποίο συνδυάζει το κόσμημα και την τέχνη του τατουάζ με έναν τελείως ξεχωριστό τρόπο. Στην οδό Λιμπονά 5, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, ο tattoo artist Γιάννης Μπαρουξής (γνωστός και ως «Paroxysm») και η Ερατώ Κουλουμπή ένωσαν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας μια διαφορετική tattoo εμπειρία. Ο πρώτος μάς μιλάει γι’ αυτή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ

Ως ζωγράφος και graphic designer, ήταν μάλλον εύκολη υπόθεση να ασχοληθώ και με την τέχνη του τατουάζ. Τα πρώτα πειράματα τα έκανα πάνω μου και μετά σε κάλους φίλους. Ολα αυτά έγιναν το 1994. Το 1997, που κατάλαβα ότι ήμουν πλέον έτοιμος να μεταφέρω με επιτυχία οποιοδήποτε σχέδιο από το χαρτί στο δέρμα, το «Paroxysm Tattoo Studio» έγινε πραγματικότητα. Επειτα από 15 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον χώρο, το «Paroxysm» ανανεώθηκε και μεταφέρθηκε από την περιοχή της Κυψέλης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Με την jewelry designer & curator Ερατώ Κουλουμπή δημιουργήσαμε τον πολυχώρο «Popeye Loves Olive», έναν μοναδικό χώρο τέχνης, στον οποίο πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις, σεμινάρια και happenings που αφορούν στο τατουάζ και τα κοσμήματα, καθώς και εννοιολογικές ή ατομικές εκθέσεις διάσημων καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο.

 

 

Τα τατουάζ έχουν μια ανοδική εξελικτική πορεία κυρίως όσον αφορά στην τεχνική και τα σχέδια. Ολο και περισσότεροι καλλιτέχνες -ζωγράφοι, γκραφιτάδες, κ.λπ.- γίνονται tattoo artists και, αναζητώντας το προσωπικό τους στιλ, δημιουργούν νέες τάσεις που γίνονται must: dotting works, watercolor, geometric tattoos και πολλά άλλα. Το ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει μόνο ένα είναι γεγονός. Εκτός του ότι μόλις κάνει κάποιος το πρώτο πωρώνεται και σκέφτεται κατευθείαν το δεύτερο, υπάρχει και επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό. Κατά τη διάρκεια του χτυπήματος ενός tattoo ο εγκέφαλος, για να «γλυκάνει» τον πόνο, στέλνει σήμα για απελευθέρωση αδρεναλίνης και ενδορφινών από τον οργανισμό κι έτσι ενδόμυχα θες να ξανανιώσεις αυτό το συναίσθημα!

 

Πόσο θα μου κοστίσει;
Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το studio που θα επιλέξει κανείς, το μέγεθος του τατουάζ, το επιλεγμένο σχέδιο, τα χρώματα αλλά και από το αν θα κάνει δυο τρία μαζί ή αν θα χρειαστεί να ολοκληρώσει ένα σχέδιο με πολλές επισκέψεις. Μια μέση τιμή έναρξης είναι τα 60-80 ευρώ (η κάθε βελόνα είναι μίας χρήσης, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον ίδιο άνθρωπο για περισσότερα από ένα τατουάζ) και μπορεί να φτάσει έως και κάποιες εκατοντάδες ευρώ.

 

Η δουλειά μας είναι όντως αρκετά κουραστική και θέλει μεγάλη αυτοσυγκέντρωση. Η χαρά της δημιουργίας όμως σε κάνει να ξεχνάς τη σωματική κούραση. Ενα μεγάλο κομμάτι μπορεί να διαρκέσει και εφτά ώρες σε ένα session! Η ικανοποίηση όμως από ένα καλό αποτέλεσμα αρκεί για να σε κάνει να μην βαριέσαι ποτέ αυτή τη δουλειά.

 

 

Οι συνηθέστερες ηλικίες είναι μεταξύ 19 και 49, αλλά και μεγαλύτεροι πλέον, που είχαν πάντα απωθημένο να «χτυπήσουν» κάτι, τώρα το παίρνουν απόφαση πιο εύκολα. Ο κόσμος τα βλέπει πια παντού γύρω του – στην τηλεόραση, σε αθλητές κ.λπ. Οταν παίρνεις την απόφαση να «χτυπήσεις» ένα, η αυτοπεποίθησή σου μεγαλώνει. Είναι σαν να περνάς από μια ιεροτελεστία με καταπληκτικά αποτελέσματα και ανεβασμένη ψυχολογία.

 
«Sake Tattoocrew Studio»

Το «Sake TattooCrew Studio» άνοιξε πριν από δώδεκα χρόνια από τον Sake και τον πρώτο του μαθητή, τον Orge, με μοναδικό γνώμονα να φτιάξουν το πρώτο art tattoo studio στη χώρα. Αρχή τους είναι να βλέπουν κάθε τατουάζ ως καλλιτεχνική δημιουργία, κανόνας που ισχύει για κάθε artist που ενσωματώθηκε στο crew. Τρεις από αυτούς μάς τον επιβεβαιώνουν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΙΟΣ

Από την εποχή που σπούδαζα σχέδιο είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να ασχοληθώ με το τατουάζ. Η πρώτη μου γνωριμία μαζί του έγινε το 2001, όταν έκανα το πρώτο μου τατουάζ σε ένα studio στην Κύπρο όσο ήμουν φαντάρος. Ηταν δικό μου σχέδιο κι έτσι το παιδί που μου το έκανε μου ζήτησε να του φτιάχνω σχέδια. Μετά, το 2004, δούλεψα για έναν περίπου χρόνο σε studio στο Παγκράτι, φτιάχνοντας σχέδια. Ασχολήθηκα με εικονογράφηση και κόμικς μέχρι το 2013, οπότε και άνοιξε μια θέση στο «Sake» και σκέφτηκα να στείλω βιογραφικό. Ε, αυτό ήταν!

 

 

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να κάνει μόνο ένα. Οχι, δεν είναι τάση. Απλώς το ταμπού σχετικά με το ότι έχω τατουάζ, άρα είμαι περιθωριακός αρχίζει και εξαλείφεται, οπότε όλο και περισσότερος κόσμος δοκιμάζει χωρίς να έχει πρόβλημα πια. Κι έτσι επεκτείνεται και μεγαλώνει ως τέχνη.

 

 

Το πιο βασικό είναι να έχεις το μυαλό σου προσηλωμένο στη δουλειά, ειδικά εκείνη τη στιγμή που το «χτυπάς». Και, φυσικά, να βάζεις στόχους για την εξέλιξή σου ως καλλιτέχνη.

 

 

POLINA YAKIMOVA (aka KIM)

Εχοντας μεγάλη αγάπη για το τατουάζ, είχα την ιδέα ότι θα ήταν ωραίο να ήξερα να το κάνω. Ετσι πήγα σε ένα μαγαζί και ρώτησα ώστε να γίνω μαθητευόμενη. Δεν ζωγράφιζα όμως ποτέ. Ως πρώτο βήμα, ξεκίνησα σιγά σιγά να ζωγραφίζω. Με πολύ κόπο, προσπάθεια, πείσμα, τα κατάφερα! Λίγους μήνες μετά άρχισα να κάνω τις πρώτες μου γραμμές σε φίλους, που από τότε και μέχρι και τώρα με στηρίζουν.

 

 

Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτούς που λένε πως κάνεις το πρώτο και «κόλλας». Οσο και να πονέσεις, σίγουρα θα θες και ένα επόμενο. Και η επιλογή του σχεδίου τότε θα είναι πολύ πιο εύκολη. Μετά το πρώτο, μάλιστα, δεν έχεις το άγχος του άγνωστου, πλέον και η αίσθηση είναι γνώριμη και ο ίδιος είσαι πιο χαλαρός.

 

 

Η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε είναι πάνω απ’ όλα. Το χαμόγελο του ευχαριστημένου πελάτη ο οποίος έχει εμπιστευτεί κάτι τόσο σημαντικό, που κρατάει για πάντα πάνω στο σώμα του, στα δικά μου χέρια. Κάθε μέρα γυρνάω στο σπίτι μου ξέροντας ότι έχω αφήσει ανθρώπους πίσω μου με χαμόγελο, υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό; Η δουλειά μου μου προσφέρει ευτυχία, δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο και να είμαι τόσο καλά!

 

 

Q.B. MIX

Ολα ξεκίνησαν όταν, στα 18, έδινα σχέδιά μου σε φίλους, οι οποίοι τα «χτύπαγαν» τατουάζ, κάτι που μου τράβηξε το ενδιαφέρον, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είχα τη δυνατότητα να ασχοληθώ. Το καλλιγραφικό «ψάξιμο» έγινε μέσω της hip hop κουλτούρας, στην οποία τα λογότυπα των καλλιτεχνών ήταν πιο καλοζωγραφισμένα (βλ. Snoop Dogg, Cypress Hill, Xzibit κ.ά.). Βρήκα τον καλλιτέχνη πίσω από αυτά και, φυσικά, ήταν ο Mister Cartoon, tattoo artist με πελάτες όπως οι Methodman, Eminem, 50 Cent. Σιγά σιγά μπήκε το «μικρόβιο» της καλλιγραφίας στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Εντέλει, το 2010 αποφάσισα να το ξεκινήσω ως δοκιμή, αγοράζοντας τα πρώτα μου μοτεράκια και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

 

 

Δεν έχει σημασία τι λένε. Πάντα οι μόδες και οι τάσεις έρχονται και φεύγουν, το τατουάζ όμως υπάρχει από την αρχαιότητα και πολιτισμικά σε όλη την υφήλιο, από τα κατώτερα μέχρι τα ανώτερα στρώματα. Το γεγονός ότι ανακαλύπτεται ως «νέος κόσμος» για κάποιους και θέλουν να μπουν μαζικά λογικό είναι να το κάνει να φαίνεται ως τάση, αλλά δεν είναι. Για το αν το τατουάζ είναι «κόλλημα», αυτό δεν είναι απόλυτο. Το σίγουρο είναι ότι πάντα πολύς κόσμος το ήθελε και τα πρώτα βήματα συνήθως γίνονται κάνοντας κάτι μικρό και συμβολικό, απλώς για να δει κανείς πώς είναι η αίσθηση. Αφού περάσει αυτό ως πρώτο στάδιο, μετά επιλέγει μεγαλύτερα και περίπλοκα σχέδια που πάντα ήθελε, αλλά δεν το τολμούσε εξαρχής, ενώ κάποιοι απλώς δοκιμάζουν, βλέπουν πώς είναι και τους αρκεί το ένα. Εν κατακλείδι, είναι ανάλογα το άτομο εάν θα «κολλήσει» ή όχι.

 

 

Η δουλειά απαιτεί ψυχική και σωματική δύναμη στο 100% και αυτό από μόνο του είναι δύσκολο. Παρ’ όλα αυτά, το περιβάλλον εργασίας στο studio είναι κατάλληλο ώστε να δέχεσαι προκλήσεις πολύ πιο εύκολα, ανεβάζοντας τον πήχη της δημιουργικότητας αλλά και της ψυχικής σου ευχαρίστησης. Η βοήθεια από τους συναδέλφους και η ευγενής άμιλλα σε κρατούν σε δημιουργική εγρήγορση.

 

 

Μια αγάπη δεμένη σαν κόμπος!


Πόσο κρατάει η αγάπη; Για πάντα, μας λέει η Αθηνά Βαλσάμη, όσο δηλαδή κι ένα τατουάζ. Επέλεξε, λοιπόν, έναν ναυτικό κόμπο για να θυμάται ότι ο αγαπημένος της της έκανε πρόταση γάμου δίνοντάς της –τι άλλο; – έναν ναυτικό κόμπο…