120 δόσεις: Έρχεται παράταση στη ρύθμιση30 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:27 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:27 πμ


120 δόσεις: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την εκπλήρωση έως και 7 διαφορετικών φορολογικών υποχρεώσεων οι 6 εκ των οποίων τουλάχιστον αφορούν στα εισοδήματα, τις συναλλαγές και την ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Ταυτόχρονα, σήμερα λήγει κανονικά και η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου που για διάφορους λόγους δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέχρι σήμερα, που λήγει κανονικά η περίοδος υποβολής των αιτήσεων, αναμένουν με μεγάλη αγωνία την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για παράταση της προθεσμίας. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός μηνός στην προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου, ώστε να έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν πολλοί περισσότεροι οφειλέτες από τους 350.000 που ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής.

Τι θα εξοφλήσουμε

Περισσότεροι από 3.000.000 φορολογούμενοι οφείλουν μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα να έχουν εξοφλήσει τη 2η διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ όσοι εξ αυτών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους απέκτησαν εισοδήματα συνολικού ποσού άνω των 12.000 ευρώ οφείλουν επιπλέον να έχουν καταβάλει και τη 2η διμηνιαία δόση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επίσης, όσοι άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2018 ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες οφείλουν να έχουν πληρώσει και τη 2η διμηνιαία δόση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ όσοι κατείχαν το προηγούμενο έτος ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, πισίνες ή και αεροσκάφη υποχρεούνται να έχουν καταβάλει και τη 2η δόση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες πρέπει να έχουν εξοφλήσει μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα τη 2η μηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2018.

Πέραν των φόρων που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, έως σήμερα τα μεσάνυχτα πρέπει επίσης να έχουν εξοφληθεί: 

  • η 1η δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έτους 2019, από περίπου 6,25 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 52.000 νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες
  • ο ΦΠΑ για τον μήνα Αύγουστο από χιλιάδες νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν βιβλία διπλογραφικά
  • το συνολικό ποσό μηνιαίας δόσης ή μηνιαίων δόσεων μίας ή περισσότερων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής φορολογικών οφειλών παρελθόντων ετών ή μηνών (πάγιας ρύθμισης, ρύθμισης 100 δόσεων ή ρύθμιση 120 δόσεων).

Ρύθμιση 

Συνολικά, εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ. 

Εξαιτίας της ανάγκης για ταυτόχρονη εκπλήρωση έως και 7 διαφορετικών φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι σήμερα το βράδυ, πολλοί φορολογούμενοι είναι βέβαιο ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο σύνολο όλων αυτών των απαιτήσεων του Δημοσίου. Για τους φορολογούμενους αυτούς υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές εξόφλησης των οφειλών τους σε πολύ περισσότερες και μικρότερου ύψους δόσεις, είτε μέσω της «πάγιας ρύθμισης» των 12 μηνιαίων δόσεων είτε μέσω πιστωτικών καρτών, διά των οποίων είναι δυνατή η αποπληρωμή φορολογικών οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

120 δόσεις: Τα SOS για υπαγωγή στη ρύθμιση