Αναδρομικά: Δυσάρεστα νέα – Έξτρα φόρος 1.300 ευρώ για 71.000 συνταξιούχους (video)9 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 10:53 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:53 μμ


«Ραβασάκια» για φόρο 1.300 ευρώ λόγω αδήλωτων αναδρομικών από το 2013 έλαβαν περίπου 71.000 συνταξιούχοι, από την εφορία.

Πρόκειται για αναδρομικά που έλαβαν το έτος 2013, αλλά δεν τα δήλωσαν στην εφορία. Για όσους η εκκαθάριση για τα ποσά των αναδρομικών έβγαλε μεγάλα ποσά φόρου θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ρύθμιση δεν έχει άτοκες δόσεις αλλά επιβαρύνεται με επιτόκιο, το οποίο μάλιστα είναι μεγαλύτερο για όσους επιλέξουν πάνω από 12 δόσεις.

Το «ονομαστικό» επιτόκιο της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών μπορεί να ανέλθει στο «τσουχτερό» επίπεδο του 6,2% αν οι δόσεις που θα επιλέξει ο οφειλέτης ξεπεράσουν τις 12 και φτάσουν έως και τις 24. Αντίθετα, αν οι δόσεις περιοριστούν σε 12 ή και λιγότερες, το επιτόκιο αυτομάτως πέφτει στο 4,95%.

Πρόκειται για ένα κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο είναι συνδεδεμένο με αυτό της Τράπεζας της Ελλάδας (σ.σ σήμερα περίπου 4,7%) και προσαυξάνεται κατά 0,25% αν οι δόσεις είναι έως και 12, ή και κατά 1,5% αν οι δόσεις είναι πάνω από 12.

Όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και θα πληρώνουν τις δόσεις τους στην ώρα τους, θα κερδίζουν πρόσθετο κούρεμα 25% στο συνολικό ποσό των τόκων. Το ποσό αυτό θα αφαιρείται από την τελευταία δόση. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Στη λίστα με τους 71.000 φορολογούμενους που έλαβαν το 2013 αναδρομικά αλλά ξέχασαν να τα εμφανίσουν στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014, περιλαμβάνονται ακόμα και συνταξιούχοι δικαστικοί, βουλευτές αλλά και εφοριακοί και μάλιστα προϊστάμενοι Δ.Ο.Υ.

Το έγγραφο της ΑΑΔΕ

Υπενθυμίζεται πως στις 18 Δεκεμβρίου 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έστειλε στις ΔΟΥ όλης της χώρας έγγραφο με το οποίο ζητούσε από τους εφοριακούς να εξετάσουν το θέμα των φόρων που αναλογούν σε περίπου 200.000 φορολογουμένους, οι οποίοι έλαβαν αλλά δεν δήλωσαν αναδρομικά το έτος 2013!

Πρόκειται κυρίως για αναδρομικά συνταξιούχων τα οποία, έπειτα από σχετική διασταύρωση, προέκυψε ότι δεν δηλώθηκαν και κατ’ επέκταση δεν φορολογήθηκαν.

Οι αντιδράσεις της ΠΟΕ – ΔΟΥ

Η ΠΟΕ – ΔΟΥ είχε αντιδράσει έντονα καθώς ουσιαστικά δόθηκε περιθώριο 11 ημερών στους εφοριακούς να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους. Οι συνδικαλιστές των εφοριακών είχαν καταγγέλλει ότι οι υποθέσεις που η κάθε υπηρεσία είχε παραλάβει υπερέβαιναν σε αρκετές περιπτώσεις τις 4.000 και έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, διότι διαφορετικά θα παραγράφονταν με σημαντική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο και με απόλυτη και μοναδική ευθύνη της διοίκησης.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Αναδρομικά: Έως 11.000€ για 2.5 εκατ. συνταξιούχους – Αύριο κρίνονται όλα στο ΣτΕ