Αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια: Δείτε αν τα δικαιούστε6 Δεκεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 10:39 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:41 πμ


Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, των οποίων η σύνταξη ήταν εν πολλοίς εξαρτημένη από τον μισθό των αντίστοιχων εν ενεργεία υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας είναι τα ποσά των δικαιούμενων αναδρομικών να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 21 Δεκεμβρίου, μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, η οποία προπληρώνεται.

Αναμένεται, μάλιστα, το ποσό των αναδρομικών να αναγράφεται σε ξεχωριστό κουτάκι στο εκκαθαριστικό. Το μεικτό ποσό που θα δοθεί στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, 424 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό υπόκειται σε προβλεπόμενες ασφαλιστικές και φορολογικές κρατήσεις. Τα αναδρομικά θα δοθούν ως εφάπαξ χρηματικό ποσό.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των αναδρομικών είναι πέντε κατηγορίες συνταξιούχων, συνάδελφοι των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων που δικαιώνονται επίσης αναδρομικά.

Ειδικότερα, πρόκειται για:

Απόστρατους, δηλαδή πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Το χρηματικό ποσό των αναδρομικών τους υπολογίζεται με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1/8/2012 έως 12/5/2016.

  • Συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ, γιατρούς και οδοντίατρους δημόσιας υγείας ΕΣΥ κ.λπ., με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 13/11/2014 έως 12/5/2016.
  • Συνταξιούχους καθηγητές-μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΣΠΑΙΤΕ, μέλη ΔΕΠ των ΑΣΕΙ, μέλη ΔΕΠ των ΑΕΑ, ερευνητές και ΕΛΕ των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων κ.λπ., με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 13/5/2016.
  • Συνταξιούχους-πρώην καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 13/5/2016.
  • Συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς και πρώην μέλη του ΝΣΚ, με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1/8/2012 έως και 30/6/2014.
  • Στον νόμο των αναδρομικών, ο οποίος ψηφίστηκε στις 8 Νοεμβρίου φέτος, προβλέφθηκε ότι η καταβολή αυτού του εφάπαξ ποσού δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό.

πηγή: Έθνος

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ειδικά μισθολόγια: Με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς η επιστροφή των αναδρομικών

Ειδικά Μισθολόγια: Πόσα αναδρομικά θα πάρουν ένστολοι, πανεπιστημιακοί και γιατροί (πίνακας)