Αναδρομικά – Συντάξεις: Οι συνέπειες της απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου (videos)4 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:55 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:54 μμ


Η απόφαση «βόμβα» της Ολομέλειας Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) φέρνει τα «πάνω κάτω» στον νόμο Κατρούγκαλου, που αφορά χιλιάδες επαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, για τις περικοπές επικουρικών συντάξεων άνω 1.300 ευρώ, για το ποσοστό αναπλήρωσης κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό 20% επί του εισοδήματος, την ίδια ώρα που οι μισθωτοί είναι 6%, μιας και τη διαφορά την καλύπτουν οι εργοδότες.

Αντισυνταγματική κρίθηκε και η διάταξη για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων με περικοπή των συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, η διάταξη έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου απογοητεύει χιλιάδες συνταξιούχους καθώς δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Θα πληρωθούν 122 συνταξιούχοι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγή ζητώντας αναδρομικά από την πρώτη μέρα ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου και μετά τις κύριες συντάξεις.

Οι συγκεκριμένοι δεν πρόκειται να πάρουν καμία είδους αύξηση καθώς δεν δικαιούνται αναδρομικά για την περίοδο 2016, 2017, 2018 από κύριες συντάξεις μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Για τα αναδρομικά πριν το 2015 και συγκεκριμένα για εκείνα που ζητούσαν για τις μνημονιακές περικοπές, θα πληρωθούν μόνο 122 συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν κάνει αγωγή έως τον Ιούνιο του 2015 που είχε βγει η πρώτη απόφαση του ΣτΕ.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Αναδρομικά – Συντάξεις: Αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου