ΔΕΗ: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τους οφειλέτες28 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:39 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:22 μμ


O υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε νέα ευνοϊκή ρύθμιση έρχεται για τους οφειλέτες της ΔΕΗ.

Ποια θα είναι η νέα ρύθμιση

xatzidakis

Αυτό θα γίνει με μείωση του ποσού της προκαταβολής για επανασύνδεση σε περίπτωση διακοπής, αλλά και παραμονή του ίδιου αριθμού δόσεων. Σήμερα, αν έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, επειδή τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΔΕΗ αφουγκράστηκαν την κοινή γνώμη, θα προσπαθήσουν να περιορίσουν ή να εξορθολογίσουν το ποσοστό της προκαταβολής που χρειάζεται για την επανασύνδεση του ρεύματος σε περίπτωση διακοπής: «Σε σχέση με τις προκαταβολές η απόφαση της ΔΕΗ είναι το 40% να περιοριστεί και να εξορθολογιστεί… Και εμείς και η ΔΕΗ ακούμε την κοινή γνώμη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, μεθαύριο Δεύτερα έρχεται και η ρύθμιση για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. «Τη Δευτέρα έρχεται η ρύθμιση με την οποία καταργούνται οι ΝΟΜΕ θα τη φέρουμε και στη Βουλή και θα δούμε τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας… Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν στη ΔΕΗ 600 εκατ. που κέρδισαν οι ανταγωνιστές της, τα μεγάλα συμφέροντα», δήλωσε.

«Ο Τσίπρας εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ του κ. Σαμαρά και συμφώνησε με την τρόικα να πάει από το 90% στο 50 της αγοράς χωρίς να πάρει η επιχείρηση ούτε 1 ευρώ… Αν αυτό δεν είναι πολιτικό σκάνδαλο ποιο είναι; Για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο έγιναν οι περιβόητες ΝΟΜΕ».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης σε σχέση με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το θέμα, παρατηρώντας δηκτικά: «Οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να γίνουν κατήγοροι».

«Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ με τις ζημιές που έχει, παρότι έβγαλε τη μύτη της από το νερό, δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Ο κ. Τσίπρας είπε για διαμελισμό της ΔΕΗ επειδή θέλουμε να προχωρήσουμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή του δικτύου διανομής. Ο κ. Τσίπρας ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ και το 49% του ΑΔΜΗΕ που είναι οι πυλώνες μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος κι αυτά είναι μια χαρά και τον ενοχλεί επειδή συζητάμε τον ΔΕΔΔΗΕ, βγάλτε άκρη».

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα:

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Έρχεται φοροαπαλλαγή – έκπληξη