ΕΛΒΟ: Τρίτος διαγωνισμός για την πώληση και τη σωτηρία της

Τι προβλέπει ο νέος διαγωνισμός – στοίχημα για το υπουργείο Οικονομίας. Αισιοδοξία από την συμμετοχή του κρατικού fund Mudaballa του Abu Dhabi. Ως τις 4 Μαρτίου οι προσφορές19 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:06 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:06 μμ


Σε στοίχημα για το επιτελείο του Στέργιου Πιτσιόρλα, διαμορφώνεται ο τρίτος –και τελευταίος, όπως όλα δείχνουν- διαγωνισμός για την πώληση και τη σωτηρία της ΕΛΒΟ, που βγήκε στον «αέρα» πριν μερικές ημέρες. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει τη μορφή του fast track και στο υπουργείο Οικονομίας τηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία, μια και οι υποψήφιοι που έχουν δείξει ενδιαφέρον είναι πέντε και περιλαμβάνουν σημαντικά ονόματα της διεθνούς σκηνής.

Ποια είναι η ΕΛΒΟ

Η ΕΛΒΟ είχε «πρωταγωνιστήσει» από τη δεκαετία του ’80 και μετά τόσο στις αμυντικές κατασκευές (με επιτεύγματα όπως η γραμμή παραγωγής των αρμάτων Leopard 2HEL) αλλά και στις πολιτικές με την κατασκευή του στόλου των αστικών λεωφορείων. Σήμερα ο τεχνολογικός της εξοπλισμός μπορεί να έχει «ωριμάσει» αλλά η τεχνογνωσία της παραμένει υψηλή, με διεθνείς προδιαγραφές. Και για τους λόγους αυτούς, αν και οι ελληνικές παραγγελίες παραμένουν …απούσες, η βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει έργο στα χέρια ενός νέου ιδιοκτήτη που θα διασφαλίσει δουλειές και θέσεις εργασίας.

Η διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού fast track προβλέπει μόλις 20 ημέρες από την δημοσίευση του διαγωνισμού, ως την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών (δηλαδή με ημερομηνία λήξης τις 4 Μαρτίου) και θα διεξαχθεί με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Για την ΕΛΒΟ, που τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης το 2014, εκκαθαριστής είναι η Ernst & Young.

Ποια είναι τα προς εκποίηση περιουσιακά στοιχεία

Σύμφωνα με την προκήρυξη, τα προς εκποίηση περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν τρία ακίνητα (τα οικόπεδα της εταιρείας) στη Βιομηχανική περιοχή Σίνδου, τις σχετικές κτηριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Επίσης περιλαμβάνουν σημαντικά δικαιώματα Πνευματικής και Βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπως το σήμα και το διακριτικός τίτλο της «ΕΛΒΟ», αλλά κυρίως τη βιομηχανική τεχνογνωσία (σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες) που έχει κατοχυρώσει η εταιρεία στις τρείς δεκαετίες που πρωταγωνίστησε στις αμυντικές κατασκευές.

Η διαδικασία δεσμεύει τους ενδιαφερόμενους (που θα υποβάλουν προσφορά) για χρονικό διάστημα 12 μηνών, ενώ η περίοδος ισχύος της προσφοράς μπορεί να παραταθεί για διάστημα έως και 6 ακόμη μήνες. Χρονικό διάστημα που αφήνει περιθώριο περίπου ενάμισι έτους για την οριστικοποίηση μιας συμφωνιας

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται και ο κρατικός επενδυτικός οργανισμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mubadala Investment Company (που σημειωτέον κάνει διερευνητικές επαφές και για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης). Ενδιαφέρον έχει επίσης εκδηλωθεί από την τσέχικη Excalibur Army, τη γαλλική NEXTER και τη νοτιοαφρικάνικη Paramount, η οποία είχε λάβει μέρος και στον δεύτερο διαγωνισμό της ΕΛΒΟ που τελικά κηρύχτηκε άγονος.

Τα προβλήματα της προηγούμενης πλειοδότησης

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2017 είχαν υποβάλει προσφορές ο γερμανικός όμιλος Krauss-Maffei Wegmann και ο νοτιοαφρικανικός Paramount Group, ωστόσο διαπιστώθηκαν προβλήματα στους φακέλους τους. Το ζητούμενο για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων Α.Ε είναι με τη συμμετοχή ξένου στρατηγικού επενδυτή να υλοποιήσει το σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση παραγγελιών και από το εξωτερικό. Αν για την εταιρεία που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το Δεκέμβριο του 2014 δεν καρποφορήσει ο διαγωνισμός, τότε θα μπει λουκέτο και τα στοιχεία του ενεργητικού της θα πωληθούν κομμάτι- κομμάτι.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: ΕΛΒΟ: Θα ζωντανέψει ξανά ή θα μπει οριστικό λουκέτο;