ΕΝΦΙΑ: Αναλυτικά όλες οι αλλαγές – Παραδείγματα21 Ιουλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:50 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:24 μμ


Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και την εφαρμογή της μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο, ανακοίνωσε στη χθεσινή του ομιλία από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εν λόγω μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προβλέπεται στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Στο ρεπορτάζ του OPEN TV που ακολουθεί, παρουσιάζεται πώς θα υπολογιστούν οι μειώσεις ανάλογα με το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας αλλά δίνονται και αναλυτικά παραδείγματα, ώστε να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων πόση μείωση να περιμένουν.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Προστασία πρώτης κατοικίας: Πάνω από 10.000 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης

Επίδομα αδείας: Πώς υπολογίζονται τα χρήματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Έρχεται επίδομα 720 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Μητσοτάκης: Μείωση κατά 22% του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο 

Σημαντικές μειώσεις φόρων ξεκινούν από το 2019 και όχι από το 2020 είπε ο πρωθυπουργός. «Πείτε και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι μεσοσταθμικά θα υπάρξει 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο.

Οι μικρές ιδιοκτησίες θα δουν μειώσεις 30%. Συγκεκριμένα, θα είναι 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Άμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις θα φέρει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%, διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Τόνισε πάντως ότι πρόκειται για την τελευταία ρύθμιση που φέρνει το ελληνικό κράτος.