ΕΝΦΙΑ: Πώς να διορθώσετε τα λάθη στα εκκαθαριστικά8 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:16 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:42 μμ


Αναρτήθηκαν των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ του 2019, όπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μείωση φόρου, με ημερομηνία πληρωμής τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι 2,538 δισ. ευρώ, δηλαδή μειωμένος κατά 575 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Αρκετοί, πάντως, είναι εκείνοι που διαπιστώνουν λάθη στο φόρο αλλά κυρίως στα στοιχεία που προσδιορίζουν τον φόρο, δηλαδή στους συμπληρωμένους κωδικούς του εντύπου Ε9.

Επίσης, ιδιοκτήτες ακινήτων που πέρυσι είχαν λάβει έκπτωση φόρου 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εφέτος διαπιστώνουν ότι στο εκκαθαριστικό δεν εμφανίζεται καμία έκπτωση.

Εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές, αυτές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το εισόδημα του ιδιοκτήτη. Έτσι, αν κάποιος το 2018 είχε υψηλότερα εισοδήματα σε σύγκριση με το 2017 (φορολογικές δηλώσεις 2018 και 2019 αντίστοιχα) και αυτά τα εισοδήματα ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια, τότε αυτόματα χάνει την έκπτωση του 50%.

Όσον αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις χαμηλές περιουσίες (αξίας έως 60.000 ευρώ) και κατά 10% για τις πολύ μεγάλες (αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ), αν κάποιος δεν είχε καμία μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση θα πρέπει στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα του 2019 να διαπιστώσει τις εκπτώσεις που θεσπίστηκαν με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο. Αν δεν εμφανίζονται σωστά οι μειώσεις θα πρέπει σε πρώτη φάση να απευθυνθεί στον λογιστή του για να του εξηγήσει τι έχει συμβεί και σε επόμενη να αποταθεί στην εφορία του για διευκρινίσεις.

Λάθη και οι παραλείψεις που φουσκώνουν τον φόρο μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητική δήλωση Ε9 στο www.aade.gr (e-περιουσιολόγιο). Ωστόσο μέχρι στιγμής η εφαρμογή δεν έχει ανοίξει για να μπορέσει κάποιος να αλλάξει τα δεδομένα που εμφανίζονται στην ακίνητη περιουσία του.

Έως το τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να έχει ανοίξει ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις και να επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην Εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Φοροελαφρύνσεις έκπληξη – «Κλειδώνουν» σταδιακά οι αποφάσεις