Επικουρικές συντάξεις: Αυξήσεις έως 630 ευρώ για 465.112 συνταξιούχους21 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:01 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:01 μμ
sintakseis


Αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις θα λάβουν 465.112 συνταξιούχοι, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ 100,3».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αποκαθηλώνουν το νόμο 4387/2016 και οδηγούν σε θεμελιακές αλλαγές. Ήδη, όπως είπε, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εργάζονται πυρετωδώς, «για να φέρουμε, όσον το δυνατόν συντομότερα, το νέο ασφαλιστικό, που θα το χτίσουμε πάνω στις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, γεγονός που οδηγεί πάνω από 1 στις 3 σε θετική επίδραση, «δηλαδή 465.112 επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν 52,5 ευρώ το μήνα μεσοσταθμικά ή περίπου 630 ευρώ ετησίως, μία αύξηση περίπου της τάξης του 30%».

Σε ερώτηση σχετικά με τους δικαιούχους των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι οι αυξήσεις θα αφορούν τους συνταξιούχους οι οποίοι υπέστησαν περικοπή με βάση το μαθηματικό τύπο του νόμου Κατρούγκαλου, που προέβλεπε ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

«Οι αυξήσεις θα δοθούν την ημέρα που θα φέρουμε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νόμο και θα ψηφιστεί, ενώ θα αποδοθούν και οι αναδρομικές υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους συνταξιούχους» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι, από τις 4 Οκτωβρίου 2019, που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ, οι οφειλόμενες υποχρεώσεις του κράτους θα καταβληθούν στο ακέραιο μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Επικουρικές συντάξεις: Έρχονται τα πάνω κάτω από 1/1/2021 (video)

Μεγάλες και ριζικές αλλαγές έρχονται στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Τι θα αλλάξει με το νέο μοντέλο που φέρνει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, οι σημερινοί ασφαλισμένοι θα παραμείνουν στο ισχύον σύστημα. Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι, από 1/1/2021 θα εντάσσονται απευθείας στο νέο σύστημα.

Οι κύριες συντάξεις μένουν ως έχουν. Στις επικουρικές έρχονται οι εξής αλλαγές: Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη, όσοι ασφαλισμένοι το επιθυμούν θα διατηρούν τις εισφορές τους σε ατομικό λογαριασμό στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κατερίνα Τσαμούρη, οι ασφαλισμένοι αν θέλουν, μπορούν να επιλέξουν και έναν εναλλακτικό επενδυτικό πάροχο, όπως ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και επαγγελματικά ταμεία.

Οι ασφαλισμένοι θα έχουν και άλλες δυνατότητες, πέραν της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως: η επιλογή ηλικίας συνταξιοδότησης (η οποία δεν θα απέχει πολύ από αυτή της κύριας σύνταξης) και η επιλογή μείγματος εφάπαξ και μηνιαίων απολαβών.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Αναδρομικά – Συντάξεις: Οι συνέπειες της απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου (videos)