Ήρθε η ώρα του «Ηρακλή»

Ακριβός μηχανισμός για τα συστημικά ιδρύματα, που θα πρέπει να καταβάλουν τίμημα της τάξης του 2%12 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:20 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:36 μμ


Το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου το συγκεκριμένο σχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ

[email protected]

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προανήγγειλε τη νομοθέτηση του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν με το σχέδιο «Ηρακλής» κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 40% σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους του 2019.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προωθεί συνολικό και ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η επέκταση των κρατικών εγγυήσεων που θα δοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», από τα 9 δισ. ευρώ στα 12 δισ. ευρώ, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διευρύνουν την περίμετρο των κόκκινων δανείων που θα ενταχθούν στο σχέδιο.

Συμφωνία σε τεχνικά ζητήματα

Στις συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών τις προηγούμενες μέρες υπήρξε συμφωνία για τεχνικά ζητήματα. Ετσι, αποφασίστηκε η αρχιτεκτονική των εγγυήσεων να παραμείνει ανοιχτή, εγκαταλείποντας την αρχική πρόταση του υπουργείου για κατανομή των εγγυήσεων ισομερώς στις τέσσερις τράπεζες. Το σχέδιο θα επιτρέπει σε τράπεζες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τη σχετική προετοιμασία και είναι σε θέση να επωμιστούν το κεφαλαιακό βάρος από τις συναλλαγές να κάνουν χρήση μεγαλύτερου μέρους κρατικών εγγυήσεων.

Οι επιφυλάξεις

Πάντως, η ψήφιση του νόμου, που θα βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ, δεν θα λύσει εν μια νυκτί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κι αυτό διότι οι τράπεζες δεν θα αξιοποιήσουν με την ίδια ταχύτητα το πρόγραμμα, καθώς για την ένταξη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε αυτό, μέσω των τιτλοποιήσεων, απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια.

Επίσης, ο «Ηρακλής» είναι ακριβός μηχανισμός για τα συστημικά ιδρύματα, που θα πρέπει να καταβάλουν τίμημα για τη χρήση της κρατικής εγγύησης της τάξης περίπου του 2%. Κι αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι η καταβολή αυτού του τιμήματος είναι εμπροσθοβαρής, οπότε θα υπάρξει αρνητική επίδραση στα κεφάλαια της τραπεζών στο πρώτο έτος εφαρμογής της τιτλοποίησης, μια και δεν δίνεται η δυνατότητα να επιμεριστεί το κόστος.

Τραπεζικοί κύκλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το τελικό όφελος που θα έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα από την ένταξή τους στο πρόγραμμα, ωστόσο παραδέχονται ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη και ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αλλά και στο εγχώριο banking.

Πολλαπλά οφέλη

Το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί μια σημαντική συστημική λύση προς την κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το θέμα όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς με το συγκεκριμένο σχέδιο διευθετούνται δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τα συνολικά 75 δισ. ευρώ.

Παραμένουν άλλα 40 δισ. ευρώ, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο για την ελληνική οικονομία του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. Στο πλαίσιο αυτό η ΤτΕ εργάζεται και για άλλες συστημικές λύσεις που θα εξετάζουν και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών, που βοήθησε στην εποχή της κρίσης και σήμερα εμποδίζει την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οσον αφορά στον αντίκτυπο που θα έχει η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» στις τραπεζικές μετοχές, χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να αποκτήσει ένα νέο ισχυρό story και να αναζωπυρωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν να έρθουν αναβαθμίσεις του κλάδου το επόμενο διάστημα, προσελκύοντας νέα κεφάλαια στην αγορά, καθώς θα «ξεκλειδώσει» τις διαθέσεις των μακροπρόθεσμων επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, οι οποίοι μετά το ιλιγγιώδες ράλι που σημειώθηκε από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Ιούλιο έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής.

Θετικοί οι αναλυτές

Σημειώνεται ότι η Fitch χαρακτήρισε θετικό πιστωτικά για τις ελληνικές τράπεζες την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων από την Κομισιόν. Σύμφωνα με τη Fitch, το σχέδιο θα επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα τονώσει την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ αναμένει να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

«Αναμένουμε το σχήμα να εφαρμοστεί πλήρως τις ερχόμενες εβδομάδες», αναφέρει ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι «η επίπτωση του σχήματος στο κεφαλαιακό προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής και τη διάθεση των επενδυτών».

Σύμφωνα με τη Fitch, το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να καλύψει έως και το 40% των ΝPLs ύψους 75 δισ. ευρώ των τραπεζών. Οι τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕs) από 33% έως 51%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, και έχουν φιλόδοξα σχέδια μείωσής τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων.

Ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς των τραπεζών θα εξαρτηθεί από τον βαθμό συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής και την «όρεξη» των επενδυτών για «επικίνδυνο» ελληνικό ενεργητικό. Ο οίκος επισημαίνει, τέλος, ότι η αυξημένη όρεξη των επενδυτών -δεδομένων των πωλήσεων NPEs φέτος- θα βοηθήσει στη ζήτηση.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 131 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Oλοµέτωπη αντεπίθεση στις παρανοµίες Ερντογάν