Και τώρα στο… τραπέζι τα πλεονάσματα

Φορολογικό και «Ηρακλής» τα επόμενα βήματα του οικονομικού επιτελείου



24 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:48 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:48 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 23 Νοεμβρίου 2019,10:18 μμ 
  • Τελευταία δημοσίευση: 24 Νοεμβρίου 2019, 9:47 μμ

Με όπλο τη θετική έκθεση της Κομισιόν για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα προσέλθει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

[email protected]

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι το οικονομικό επιτελείο εκτιμά, εργάζεται και συνάμα αισιοδοξεί ότι η τροχιά της ελληνικής οικονομίας θα είναι ολοένα και καλύτερη.

«Αυτή την αισιοδοξία, σε συνδυασμό με τον ρεαλισμό, τη μοιράζεται με τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και πρωτίστως με τους Ελληνες πολίτες», τόνισε ο υπουργός.

Στο οικονομικό επιτελείο μετά τις τελευταίες εξελίξεις δουλεύουν πυρετωδώς πάνω σε δύο ζητήματα. Το ένα αφορά στην τελική διαμόρφωση του φορολογικού, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα. Το άλλο είναι το σχέδιο «Ηρακλής», που θεωρείται κομβικό για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», η ελληνική πλευρά αναμένει τις παρατηρήσεις της ΕΚΤ, του SSM και της Κομισιόν κι εν συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να κατατεθεί ο σχετικός νόμος στη Βουλή. «Και το φορολογικό και ο νόμος για τον “Ηρακλή” θα έρθουν στη Βουλή στην ώρα τους και όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες», επεσήμανε στη «Νέα Σελίδα» ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.

Και άλλα θετικά νέα

Εντωμεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο μέρος της προεξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ, με τη δεύτερη δόση να κατατίθεται στις αρχές του 2020. Η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ θα αποτελέσει μια ακόμη ευνοϊκή εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και αναμένεται να επιδράσει περαιτέρω θετικά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων.

Βήμα βήμα, όπως ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, η κυβέρνηση χτίζει την επόμενη μέρα για τη χώρα και την οικονομία. Και είναι σημαντικό ότι η τέταρτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα αποτελέσει το διαβατήριο για τη λήψη απόφασης εκταμίευσης 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ANFAs και SMPs στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Βιωσιμότητα χρέους

Την ίδια ώρα, η επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση της Κομισιόν δείχνει να δρα υποστηρικτικά για τις κυβερνητικές επιδιώξεις μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Η νέα ανάλυση λαμβάνει υπόψη τη δραστική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και στο βασικό σενάριο κινείται πτωτικά, αν και παραμένει άνω του 100% του ΑΕΠ έως το 2041.

Στο θετικό σενάριο αποκλιμακώνεται ταχύτατα και βουτά στο 60% του ΑΕΠ το 2055, ενώ στο αρνητικό η αποκλιμάκωση σταματά στις αρχές της δεκαετίας του 2040 κι έκτοτε συνεχίζει την ανοδική πορεία. Ειδικότερα, στο βασικό σενάριο οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες διατηρούνται μέτριες, γύρω στο 10% του ΑΕΠ έως το 2032. Στη συνέχεια αρχίζουν να αυξάνουν ελαφρά, αλλά προβλέπεται να διατηρηθούν γύρω στο 14% του ΑΕΠ έως τα τέλη της περιόδου που εξετάζεται. Στο θετικό σενάριο το χρέος διατηρείται «υψηλά βιώσιμο» με μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες γύρω στο 10% του ΑΕΠ το 2060.

Τέλος, στο αρνητικό σενάριο οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες φτάνουν το 20% του ΑΕΠ το 2042 και συνεχίζουν ανοδικά.

Και δεν είναι καθόλου τυχαία η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος άφησε παράθυρο για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος με όχημα τη βελτίωση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους. Οπως ανέφερε, «αν δούμε ξεκάθαρα θετικές τάσεις στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, αυτό μπορεί να αντικατοπτριστεί στα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται στενά».

Η διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να ανοίξει επισήμως μετά την επικύρωση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2019 από τη Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο και είναι βέβαιο ότι η τελική έκβασή της θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η λήψη των σχετικών αποφάσεων εναπόκειται στο Eurogroup. Νωρίτερα, στις αρχές του 2020, εκτιμάται ότι θα εξεταστεί αναλυτικά η πρόταση να αξιοποιηθεί για επενδύσεις, αντί για την αποπληρωμή του χρέους, τουλάχιστον ένα μέρος από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs, SMPs).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της υπολογίζει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,8%, με το υπερπλεόνασμα να προκύπτει πέριξ των 550 εκατ. ευρώ. Αυτές οι εκτιμήσεις της Κομισιόν έχουν γίνει με την παραδοχή ότι τα 200 εκατ. ευρώ των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) της ΔEH θα καλυφθούν από το αποθεματικό, επομένως το 3,8% που προβλέπει η Κομισιόν είναι «καθαρό».

Μάλιστα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη πιθανά εφάπαξ μέτρα που μπορεί να ενεργοποιηθούν εντός του 2019 προκειμένου να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών επισήμως προβλέπει ότι το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,7% του ΑΕΠ, εκτίμηση πιο «μετρημένη» σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν εκτιμά ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,8%, κόντρα στο καθοδικό περιβάλλον της Ευρωζώνης (1,2%) το 2020, με οδηγό τις μειώσεις φόρων και την τόνωση των εξαγωγών, ενώ αναμένεται επιτάχυνση στο 2,3%. Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το νέο έτος.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 129 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: ΠΑΣΟΚ: Οι αλλαγές στο καταστατικό – Πρόεδρος ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ