Κοινωνικό μέρισμα 2018: Σε ποιους θα καταβληθούν ποσά έως €1.40020 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 4:17 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:18 μμ


Οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα γίνουν το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών, με τη λογική των κριτηρίων για τη διανομή να αντιστοιχεί σε εκείνη που εφαρμόστηκε το 2017, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Νέας Σελίδας».

«Πράσινο φως» στην διαδικασία για την καταβολή του μερίσματος

Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα γίνουν όταν έρθει η ώρα, με βάση την επεξεργασία των περσινών φορολογικών δηλώσεων. Η λογική των κριτηρίων για τη διανομή του θα είναι η ίδια με την περσινή».

Με δεδομένο λοιπόν, πλέον, πως το μέρισμα αναμένεται να δοθεί με βάση τα περσινά κριτήρια, σημειώνουμε πως το ποσό που θα διανεμηθεί σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Περιουσιακά κριτήρια

Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος.

Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια

Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Παράδειγμα: Για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος ή τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη ή τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη ή τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο.

Εξαιρέσεις και προϋποθέσεις

Ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017, εφόσον έχουν υποχρέωση.

Επίσης, από τη χορήγηση της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης θα εξαιρεθούν νοικοκυριά τα μέλη των οποίων στις τελευταίες υποβληθείσες και εκκαθαρισθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δήλωσαν ότι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, παλαιότητας έως 10 ετών, πισίνες ή και σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής ή δίδακτρα καταβληθέντα σε ιδιωτικά σχολεία ή δαπάνες για αμοιβές υπηρετικού προσωπικού.

Με ποιους τρόπους θα δοθεί & πότε

Το κοινωνικό μέρισμα 2018 αναμένεται να δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Τέλος, σημειώνεται πως η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος θα λάβει χώρα πριν το τέλος του έτους, τον Δεκέμβρη.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Αναδρομικά: Πώς να διεκδικήσετε την εισφορά αλληλεγγύης μέσω ΕΦΚΑ -Αυτή είναι η αίτηση (video)

Τέλη κυκλοφορίας: Στο TAXIS την επόμενη εβδομάδα -Δείτε τι θα πληρώσετε

Κοινωνικό μέρισμα: Δείτε αν δικαιούστε έως 1.400 ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα

ΕΝΦΙΑ: Πόσο και για ποιους μειώνεται – Το «ψαλίδι» στις λαϊκές κατοικίες

Επίδομα ενοικίου 2019: Έως 210 ευρώ το μήνα για 300.000 νοικοκυριά -Ποια τα κριτήρια