Κοινωνικό μέρισμα: Είναι επίσημο – Θα δοθεί τα Χριστούγεννα είπε ο Μητσοτάκης10 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:38 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:08 μμ


Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παροχή Κοινωνικού Μερίσματος στο τέλος του χρόνου, μιλώντας στον Γιώργο Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε πως δεν γνωρίζει ακόμα το πρωτογενές πλεόνασμα που θα έχει η χώρα στο τέλος του χρόνου «γιατί εγώ μιλάω με στοιχεία» αλλά τόνισε πως το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί στους πιο αδύναμους.

Παράλληλα, δεν αποκάλυψε ποιοι θα έχουν προτεραιότητα ενώ τόνισε πως το «μέρισμα ανάπτυξης θα κατανεμηθεί με τον ίδιο τρόπο».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Αυτοί θα το πάρουν φέτος

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κατάθεση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση, που ουσιαστικά θα ανοίξει τον δρόμο για το κοινωνικό μέρισμα.

Στα μέσα Νοεμβρίου που θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία, αναμένεται να «κλειδώσουν» τα ποσά και οι δικαιούχοι για το φετινό κοινωνικό μέρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις 20 Νοεμβρίου που η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό στη Βουλή, θα δημοσιοποιήσει και τις προθέσεις της για το λεγόμενο
κοινωνικό μέρισμα, δηλαδή τη διανομή του προβλεπόμενου υπερπλεονάσματος.

Η νεότερη εκτίμηση κάνει λόγο για ένα υπερπλεόνασμα πάνω από 1 δισ. ευρώ, που αφήνει περιθώρια για πλήθος ευεργετικών παρεμβάσεων λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Στο τραπέζι έχουν «πέσει» διάφορες προτάσεις στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, παρότι αρκετοί στο οικονομικό επιτελείο ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να μοιραστεί το υπερπλεόνασμα σε συνταξιούχους και ανέργους, αλλά να κατευθυνθεί σε φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση των υγιών επιχειρήσεων.

Οι επιλογές που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος φέτος, αφορούν:

  • την οικονομική στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων στο τέλος του χρόνου, μέσω ενός εφάπαξ ποσού (όπως παραδοσιακά συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια),
  • την χρησιμοποίηση του υπερπλεονάσματος ως «μαξιλάρι» για την κάλυψη έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών, όπως για παράδειγμα τα αναδρομικά των συνταξιούχων που εκκρεμούν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας,
  • την αξιοποίηση του ποσού για παρεμβάσεις ελάφρυνσης και εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως άνεργοι, περιστασιακά απασχολούμενοι και γενικά νοικοκυριά που διαβιούν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Το σενάριο αυτό «φωτογραφίζει» ως δικαιούχους του μερίσματος όσους εισπράττουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης,
  • την χρήση μέρους του υπερπλεονάσματος ως επιστροφή στις επιχειρήσεις του 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί με τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος (εφάπαξ έκπτωση από το 100% στο 95%).

Στις δεδομένες παροχές του Δεκέμβρη συγκαταλέγεται επίσης η πληρωμή του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης, το οποίο από το 2020 θα δίνεται με νέα κριτήρια.