Κτηματολόγιο: Τι να προσέξετε κάνοντας τις δηλώσεις15 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:16 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:34 μμ


Οι δηλώσεις στο κτηματολόγιο εξελίσσονται με μειωμένη συμμετοχή για το υπόλοιπο 63% της χώρας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης για την εξέλιξη της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, το ποσοστό των πολιτών που έχουν εκκινήσει διαδικασία κυμαίνεται από 0,71% μέχρι 10,50%, με τη μέση συμμετοχή να βρίσκεται στο 1,49% από την έναρξη των δηλώσεων τον Νοέμβριο.

Αποτέλεσμα αυτού να έρθουν παρατάσεις στις περιοχές που τρέχουν οι προθεσμίες

 

Παράλληλα, εντός Μαΐου αναμένεται η τελική ανάρτηση των κτηματογραφήσεων που έγιναν σε Αθήνα, Λαμία, Βόλο και Λιβαδειά το 2008, με τους ιδιοκτήτες να πρέπει να επικαιροποιήσουν εκ νέου τα στοιχεία τους, αφού πρώτα «τσεκάρουν» ότι όσα αναγράφονται στα πεδία είναι ακριβή.

Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και για τις πιο απλές περιπτώσεις, όπως το να έχει ορθογραφικό το επώνυμο του ιδιοκτήτη, θα χρειαστεί να κατατεθεί αίτηση για πρόδηλο σφάλμα.

Που οφείλεται η μειωμένη συμμετοχή των πολιτών

Η μειωμένη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία οφείλεται σε πολλαπλές αιτίες, όπως είναι η χαμηλή αξία των δηλούμενων ακινήτων, η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, η δυσκολία επίκλησης της έκτακτης περιουσίας, η καθυστέρηση λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων Κτηματολογίου.

Στα νέα προγράμματα, τα ποσοστά φτάνουν από 0,72% μέχρι 20,34%, με το μέσο ποσοστό να είναι στο 6,52%. «Παρά το ότι η νέα εφαρμογή είναι λειτουργική από την αρχή της βδομάδας, ήδη οι δηλώσεις που γίνονται μέσω αυτής έχουν αυξητικές τάσεις και αναμένεται το ποσοστό 6,52% να είναι μικρό σε σχέση με το τελικό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα

Πρώτα από όλα, τίθεται ζήτημα ορθότητας στον εντοπισμό ακινήτου, αφού σε πολλές των περιπτώσεων η εφαρμογή του Κτηματολογίου έχει σφάλμα από μισό μέτρο αλλά και περισσότερων μέτρων. Κατά τον κ. Καλογιαννάκη, σημαντικό είναι, για τις φορές που κρίνεται απαραίτητο από τον τεχνικό κόσμο, να γίνεται τοπογραφικό διάγραμμα. «Το ακίνητο μπορεί να περιγράφει ορθά και μοναδιαία (συντεταγμένες, διαστάσεις, σχήμα και εμβαδόν) μόνο με τη σύνταξη εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος από το ΕΓΣΑ ’87 (Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987)», όπως εξηγεί. Έχουν εντοπιστεί ωστόσο προβλήματα και στην ηλεκτρονική δήλωση.

«Παρά το ότι η ηλεκτρονική δήλωση γίνεται μέσω του Τaxisnet, ο χρήστης απαιτείται να συμπληρώσει ξανά τα προσωπικά του στοιχεία και να καταθέσει κάποιο αποδεικτικό του ΑΦΜ του με κίνδυνο να γίνουν λάθη. Τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του η ΓΓΠΣ θα έπρεπε αυτόματα να συμπληρώνονται από τη στιγμή που συνδέεται ο χρήστης μέσω αυτής», τονίζει.

Τι γίνεται όταν δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας

Αναφορικά με τη χρησικτησία, υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές που υλοποιείται τώρα το έργο, αρκετά ακίνητα είναι μοιρασμένα «δια λόγου» και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Πόσω μάλλον για ακίνητα τα οποία δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα (κυρίως αγροτεμάχια) και για αυτό είναι υπερβολικά δύσκολο να προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία θα αποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή όταν γίνεται επίκληση στην έκτακτη χρησικτησία και την εφαρμογή της, δεν γίνεται αποδεκτή η δήλωση του Κτηματολογίου αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες «αποδείξεις», όπως ∆ΕΗ, ΟΤΕ, εταιριών ύδρευσης κ.λπ., µισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, συµβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης ορίων, έγγραφα υποθηκών και λοιπών βαρών επί του ακινήτου, συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτητών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου και το Ε9.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Συντάξεις: Πλήρης οδηγός για να τις αποκτήσετε – Τα τελικά ποσά που θα λάβετε

Επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνουν πληρωμές – Οι ημερομηνίες για νέες αιτήσεις

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για 5.000 ανέργους