Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ηλεκτρονικά από τον Μάιο – Τι αλλάζει με το Ε914 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:37 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:38 πμ


Νέα εποχή φαίνεται πως αρχίζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αφού η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να φέρει το νέο σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης, το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά από τον Μάιο, με στόχο να τεθεί σε καθολική εφαρμογή από τον Οκτώβριο και μετά.

Μέχρι σήμερα η διαδικασία γίνεται στις ΔΟΥ όπου ανήκει το ακίνητο. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού υπογράψουν πρώτα τα συμβόλαια στο γραφείο του συμβολαιογράφου, πρέπει να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση ενός σπιτιού που βρίσκεται σε άλλη περιοχή, νομό ή νησί ψάχνοντας σε ποια εφορία θα πρέπει να πάνε να τα καταθέσουν και να πληρώσουν τον φόρο μεταβίβασης (ή κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.λπ.) ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Πλέον όλα θα αλλάξουν, η ταλαιπωρία θα λάβει τέλος, καθώς όλη η διαδικασία της δήλωσης, υπολογισμού και έκδοσης ταυτότητος οφειλής για τον φόρο που πρέπει να πληρωθεί, θα γίνεται επιτόπου στο γραφείο του συμβολαιογράφου. 

Οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων θα σημαίνουν παράλληλα και αυστηρότερους και πιο εύκολους ελέγχους. Σημειώνεται ότι στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 προβλέπονται περισσότεροι από 3.000 έλεγχοι σε μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει η πρώτη επαφή μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των συμβολαιογράφων, «σε πολύ καλό κλίμα κατ’αρχήν» όπως λέγεται μάλιστα.

Τι αλλάζει για Ε9 και ΕΝΦΙΑ

Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει άμεσα και το Ε9, αλλά και τον ΕΝΦΙΑ. Από το 2020 ενδεχομένως, αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως οι ηλεκτρονικές δηλώσεις μεταβίβασης (ή δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών) θα καταργήσουν και την ανάγκη για δηλώσεις ακινήτων Ε9 που υποχρεωτικά πρέπει να καταθέτουν (εντός αυστηρής διορίας και με την απειλή προστίμου) όλοι όσοι έχουν συναλλαγές σε ακίνητα.

Τότε όλες οι αλλαγές που θα δηλώνονται ηλεκτρονικά σε ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο, θα ενημερώνουν άμεσα και την μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων με βάση τα οποία εκδίδεται ο ΕΝΦΙΑ.

Η καθιέρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας χρηματικών δωρεών και χρηματικών γονικών παροχών περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων της ΑΑΔΕ για τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών υπηρεσιών, όπως ανέφερε πριν από περίπου έναν μήνα ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχους την ταχύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την εσωτερική αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων, καθώς και η αποτελεσματικότητά τους. Η πιο σημαντική ομάδα έργων που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση όλων των εντύπων δηλώσεων με σκοπό την ελαχιστοποίηση της απαιτούμενης φυσικής παρουσίας των φορολογουμένων στις ΔΟΥ.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Επίδομα παιδιού 2019: Ξεπερνούν τις 380.000 αιτήσεις μέσα σε έξι μέρες