ΟΑΕΔ: Τα επιδόματα που δικαιούται η άνεργη έγκυος23 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 1:16 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:16 μμ


Η άνεργη έγκυος, αν και είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δικαιούται μόνο τα επιδόματα που χορηγεί ο ΕΦΚΑ σε περίπτωση μητρότητα, δηλαδή το επίδομα κυοφορίας και το επίδομα λοχείας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν δικαιούται ούτε τη συμπληρωματική παροχή μητρότητας, ούτε την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που έχει διάρκεια έως έξι μήνες. Έτσι, η γυναίκα άνεργη που λαμβάνει την τακτική επιδότηση ανεργίας, θα συνεχίσει για όσο διάστημα τη δικαιούται, να εισπράττει τη συγκεκριμένη παροχή, ακόμα και αν είναι έγκυος, την ίδια περίοδο.

Απλώς τη χρονική περίοδο που ορίζει ο νόμος θα λάβει τα επιδόματα του ΕΦΚΑ, αφού τα δικαιούται. Ο λόγος που δεν λαμβάνει όμως τις επιπρόσθετες παροχές του ΟΑΕΔ, είναι ότι η βασική προϋπόθεση χορήγησης των συμπληρωματικών παροχών είναι να έχει ασφάλιση στο ΙΚΑ, η γυναίκα όταν μείνει έγκυος.

Τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας χορηγούνται στην άμεσα ασφαλισμένη, εφόσον:

1. Έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού, και
2. Δεν εργάζεται κατά το διάστημα της επιδότησης, δηλαδή 56 μέρες πριν τον τοκετό και 63 μέρες μετά.

Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται για 119 ημέρες (περιλαμβάνονται και οι αργίες), από τις οποίες, 56 ημέρες αντιστοιχούν στο διάστημα κυοφορίας και 63 στο διάστημα της λοχείας.

Το ποσό υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών των 30 τελευταίων ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Επίδομα 1.150 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται

Αναλυτικά τα επιδόματα του ΟΑΕΔ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή σε δικαιούχους αγρότες

Πηγή: dikaiologitika.gr