Οι επενδυτικές ευκαιρίες και η Ελλάδα13 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 12:50 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:50 μμ


Τα τελευταία 10 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι σε αναζήτηση επενδύσεων και επενδυτών από το εξωτερικό για να τονώσουν την Ελληνική οικονομία.

του Κλεωνα Παπαδοπουλου
Οικονομολόγου -Συμβούλου Επενδύσεων

Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει την σημασία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) για την ευρωστία οποιασδήποτε οικονομίας, πόσο μάλλον μιας οικονομίας που πασχίζει να βγει από την κρίση.

Δυστυχώς όμως στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ο αριθμός των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα ,παρέμεινε χαμηλός. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η χώρα μας κατατάχθηκε στην 32η θέση ως προς τον αριθμό των ΑΞΕ που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη. Το 2018, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 13 ΑΞΕ, πολύ λιγότερες από χώρες με παρόμοιο μέγεθος ή πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία, η Σερβία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία.

Επίσης οι λιγοστές σχετικά επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια ,προέρχονταν ως επί το πλείστον είτε από distress funds του εξωτερικού είτε από Έλληνες επιχειρηματίες.

Από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και έπειτα ,έχουμε αρχίσει να βλέπουμε κυρίως στο εξωτερικό και πάλι μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα περισσότερο από σημαντικούς επενδυτές και λιγότερο από distress funds! Δεν είναι μόνο η εμπιστοσύνη που δείχνουν τα οποία επενδυτικά group στην νέα κυβέρνηση ,αλλά και το γεγονός ότι σε ένα παγκόσμια ανταγωνιστικό πεδίο για επενδύσεις, οι αποτιμήσεις και οι επενδυτικές ευκαιρίες στη Ελλάδα είναι δυνητικά πιο ελκυστικές ,επειδή ακριβώς «έχουμε μείνει πίσω» στην παγκόσμια τάση.

Οι τομείς ενδιαφέροντος αυτή την στιγμή από τους ξένους επενδυτές είναι οι προφανείς όπως ο τουρισμός και το Real Estate ,αλλά και οι λιγότερο προφανείς όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες και η μεταποίηση.

Αυτό που δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, είναι ότι στο επενδυτικό τοπίο σαν χώρα ,ανταγωνιζόμαστε όπως και όλες οι άλλες χώρες του κόσμου ,για να προσελκύσουμε τα ίδια χρήματα των επενδυτών.

Για να τα καταφέρουμε πρέπει να πιάσουμε τον παλμό της επενδυτικής κοινότητας και να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που οι παγκόσμιοι επενδυτές σήμερα αναζητούν, πέρα από τις αποδόσεις.

Οι πιο σημαντικές τάσεις σήμερα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ,είναι οι βιώσιμες επενδύσεις με πρόσημο το περιβάλλον ,καθώς και οι επενδύσεις με κοινωνικά στοιχεία (ESG investing).

Παλαιότερες Ελληνικές κυβερνήσεις επιχείρησαν «Πράσινη Ανάπτυξη»,αλλά οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό λόγω της ανάγκης επιβίωσης μέσα στην κρίση.

Εύχομαι η σημερινή κυβέρνηση, παρακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, να ενθαρρύνει ESG investing στην Ελλάδα θεσπίζοντας και τα κατάλληλα θεσμικά μέτρα. Δεν είναι μόνο ότι έτσι θα προσελκύσουμε περισσότερες, ποιοτικά καλύτερες και βιώσιμες επενδύσεις, αλλά σε λίγα χρόνια οι μόνες επενδύσεις που η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα εξετάζει ,σίγουρα θα έχουν κάποιο από τα παραπάνω συγκεκριμένα στοιχεία.