Πηγές ΥΠΟΙΚ: Διανομή μερίσματος σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ΚΕΑ και αναπτυξιακά μέτρα – Ανάπτυξη 1,8% για το 2017

7
Ôï õðïõñãåßï Ïéêïíïìéêþí êáé Ïéêïíïìßáò óôçí ðëáôåßá ÓõíôÜãìáôïò, ÁèÞíá, Ôñßôç 26 Éïõëßïõ 2016. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ËÙËÇÓ ÍÉÊÏÓ

Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει υπεραπόδοση το τρέχον έτος εξέφρασε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς η υπέρβαση των οικονομικών στόχων να διανεμηθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και σε αναπτυξιακά μέτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο οι αποφάσεις για τη διανομή του μερίσματος θα ληφθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και αυτή θα είναι εφάπαξ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως για το 2018 υπάρχει δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι πρέπει, αν και είναι νωρίς να γίνει τώρα η συζήτηση για το αν θα επιτευχθεί ή όχι ο στόχος.

Παράλληλα το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για «σούπερ ντούπερ» ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο. «Στοιχηματίζω ένα ουισκάκι» ότι στο τέλος του έτους η ανάπτυξη θα είναι στο 1,8% είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι το Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο θα διεξαχθούν τρεις σημαντικές συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, το ρόλο του ΔΝΤ και την αναδιάρθρωση του χρέους. Υπογράμμισε ότι όλο και περισσότεροι τάσσονται πλέον υπέρ του «clear exit».

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζονται παράλληλα για νέες εκδόσεις ομολόγων τους επόμενους 6 – 7 μήνες, τόσο για άντληση ρευστότητας είτε για τη διαχείριση του χρέους. Μέρος της νέας ρευστότητας θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι ασφαλείας» για την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018. Κατά τους ίδιους παράγοντες, η έξοδος από το πρόγραμμα δεν είναι δυαδική («καθαρή» ή μη) αλλά «φάσμα πραγμάτων», με την τελευταία απόφαση του Eurogroup, πάντως, να προϊδεάζει για «καθαρή έξοδο».

Σε ότι αφορά το θέμα που ανέκυψε από πλευράς ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ανέφερε ότι τα «στρες τεστ» θα γίνουν το 2018 και η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί δεν βλέπει λόγο για να γίνει κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ το ζητάει χωρίς να υπάρχει μελέτη.

Σχετικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες – που επηρεάζουν και την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ – αναφέρεται ότι 600 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δοθεί ήδη σε φορείς, όπως υπουργεία, δήμους και νοσοκομεία, και εφεξής είναι δική τους δουλειά να κινήσουν τους μηχανισμούς εξόφλησης που διαθέτουν. Το ανώτατο στέλεχος είπε ότι δεν υπάρχει καμία βάση ότι θα μπορούσε να δοθεί η έγκριση στο πρόσφατο EuroWorkingGroup, λέγοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία από τις επί μέρους υπηρεσίες και ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου διέψευσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα έθεσαν θέμα μονομερούς ενέργειας της κυβέρνησης στη μείωση από το 24% στο 13% του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια.