Eurogroup: Ιστορική συμφωνία για το ελληνικό χρέος – Δέκα χρόνια επιμήκυνση και δόση 15 δισ.€22 Ιουνίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 1:30 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:47 πμ


Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα και τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, μετά από εννέα ώρες διαπραγμάτευσης.

Από το Eurogroup προέκυψε συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος.

Σε ότι αφορά την παραμονή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυτό θα παραμείνει του με τον ρόλο του τεχνικού σύμβουλού και θα αποπληρωθεί μερικώς χωρίς να εξοφληθούν τα δάνειά του άμεσα.

Οι Financial Times κάνουν λόγο για «ιστορική» συμφωνία για την Ελλάδα και την οικονομία της.  Η Γερμανία δέχθηκε πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 10 έτη, και όπως φάνηκε απομονώθηκε στην αίθουσα του Eurogroup και αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Είναι μία ιστορική αλλά και ευτυχισμένη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου μετα το πέρας του ιστορικού eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα χαιρέτησε πρώτος ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν με tweet ανέφερε ότι αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του.

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι επισήμανε με γραπτή του δήλωση τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τόνιε ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή.

Μία νέα ημέρα ξημερώνει για όλο τον ελληνικό λαό, η εποχή των μνημονίων τέλειωσε ανέφερε με αναρτησή του στο twitter ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Το Δ.Ν.Τ. χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος .

«Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα .Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας »ανέφερε.

Νωρίτερα

Οι διαβουλεύσεις ήταν πυρετώδεις, καθώς όλες οι πλευρές είχαν δεσμευτεί να κλείσουν όλα τα ζητήματα σε αυτή τη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες καθαρογράφεται το ανακοινωθέν για τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.

Δύο φαίνεται ότι ήταν τα ακανθώδη ζητήματα. Το «μαξιλάρι» ρευστότητας και η επέκταση των ωριμάνσεων (επιμήκυνση), λόγοι που προκάλεσαν μικρή διακοπή της συνεδρίασης, προκειμένου να συναντηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτους με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, θέμα συζήτησης υπήρξε, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Eurogroup: Θετικό κλίμα για συμφωνία-πακέτο για την Ελλάδα – Λύση για ελάφρυνση του χρέους «βλέπουν» Γερμανία και Γαλλία

Κομισιόν: Μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων η Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης (video)

Λαγκάρντ: Ουδέν σχόλιο για την Ελλάδα – Οι συζητήσεις συνεχίζονται