Σνάιντερ: Η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει τα προαπαιτούμενα

11

«Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί περισσότερα από τις προηγούμενες. Ενώ αρχικά είχε απορρίψει το πρόγραμμα τώρα το έχει υιοθετήσει. Ακόμη όμως αρνείται να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε μια μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της αγοράς. Όμως, σε ζητήματα που αφορούν την είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή και την μεγαλύτερη συμβολή των εξαιρετικά πλουσίων υπάρχει πρόοδος», είπε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανικού Σοσιαλδημοκρατκού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος ανήκει στη δεξιά πτέρυγά του κόμματός του και στο παρελθόν υπήρξε επικριτικός με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την γνώμη του, η Ελλάδα «έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, και εν μέρει τα έχει υπερκαλύψει», όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Για αυτό το λόγο», υποστηρίζει ο κ. Σνάιντερ, «θα πρέπει η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις χρηματαγορές, αλλά και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Έτσι θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα οικονομικά περιθώρια για φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν ελκυστική την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και όχι απαγορευτική λόγω της υπερβολικής φορολογίας. Η άρση εμποδίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι άλλωστε και προς το γερμανικό συμφέρον».

«O κ. Κάρστεν διαφωνεί ριζικά με τους χειρισμούς του χριστιανοδημοκράτη υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα και του ασκεί δριμύτατη κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, του καταλογίζει δε πως η στάση του απέναντι στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από κομματικές σκοπιμότητες και δηλώνει πως «ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τη θέση του CDU και όχι της Γερμανίας – και ούτε καν των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών».