Στην έκδοση 12μηνων εντόκων γραμματίων προχωρά ο ΟΔΔΗΧ9 Μαρτίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 1:49 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:50 μμ


Είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα δημοπρατεί 12μηνους τίτλους από τον Απρίλιο του 2010, δηλαδή λίγο πριν από την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, σε μία κίνηση που έχει ως στόχο να βελτιώσει την καμπύλη των εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου.

Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας από τον ΟΔΔΗΧ.

Οι 12μηνοι έντοκοι τίτλοι θα αντικαταστήσουν τους 3μηνους και ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί ενίσχυση της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στα δεδομένα προ του μνημονίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μέγεθος της έκδοσης θα είναι χαμηλότερο από το 1,6 δισ. ευρώ των τρίμηνων εντόκων που λήγουν και θα απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ξένους επενδυτές (οι οποίοι κατά κύριο λόγο ήταν και αυτοί που έχουν τοποθετηθεί στα διάρκειας 13 εβδομάδων 3μηνα έντοκα γραμμάτια).

Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να διαμορφωθεί έως και 1,5%, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στην αγορά.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2010, στην τελευταία έκδοση 12μηνων, το κόστος του δανεισμού είχε πιάσει «ταβάνι» με 4,85%.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθεί το «μαξιλάρι ρευστότητας» έως τον ερχόμενο Αύγουστο θα εκδοθούν επίσης 3ετή και 10ετή ομόλογα.