Στην… πρίζα έχει μπει ο ΑΔΜΗΕ – Ο ρόλος Μανουσάκη12 Ιουνίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 6:45 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:45 μμ


Μετά τον απογαλακτισμό του από τη «μαμά» ΔΕΗ και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος (με την έλευση του κινεζικού κολοσσού State Grid Corporation of China ως στρατηγικού επενδυτή), ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας φαίνεται πως μετασχηματίζεται βαθμιαία σε μια εταιρεία που θέλει να αποδείξει ότι «γίνεται και αλλιώς». Ότι δηλαδή, ο δημόσιος έλεγχος μπορεί να συνυπάρξει με την υψηλή κερδοφορία και τη σύγχρονη, αποτελεσματική λειτουργία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο μετασχηματισμό αυτό διαδραματίζει η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μάνο Μανουσάκη, εκπρόσωπο της νέας γενιάς Ελλήνων manager που συνδυάζει υψηλή ακαδημαϊκή κατάρτιση με εμπειρία σε θέσεις ευθύνης του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Ο κ. Μανουσάκης μπορεί να υποδείχθηκε από τον βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο αλλά πέρασε όμως και από τo….stress test των Κινέζων εταίρων προτού αναλάβει τη θέση. Έχει θέσει ως στρατηγική επιδίωξη να διασφαλίσει την ηγετική θέση της εταιρείας στο νέο τοπίο της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υλοποιώντας με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, ύψους 1 δις. ευρώ έως το 2021 (και 2,3 δις. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας), στο οποίο δεσπόζουν οι νησιωτικές διασυνδέσεις (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα).

Σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια αυτή είναι η προϋπηρεσία του κ. Μανουσάκη στον ΟΤΕ, όπου ως επικεφαλής της ΟΤΕ Rural North και South, της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΟΤΕ για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χονδρεμπορική αγορά, ηγήθηκε της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών μέσω οπτικών ινών σε πάνω από 2.240 «λευκές» (δηλαδή χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο) αγροτικές και νησιωτικές περιοχές.

Το project, που οδήγησε στην άρση της ψηφιακής απομόνωσης πολλών περιοχών σε όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε έξι μήνες πριν από τις προθεσμίες που προέβλεπε το business plan. Αυτή ακριβώς την φιλοσοφία της ταχείας υλοποίησης των έργων φιλοδοξεί να μεταφέρει στον ΑΔΜΗΕ ο νέος διευθύνων σύμβουλος, έχοντας ήδη δώσει ένα πρώτο σημαντικό δείγμα γραφής με την Α’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Πρόκειται για έργο που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 2016, αλλά είχε «κολλήσει». Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ ! Η Β΄Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων προχωρά βάσει του σχεδιασμού και η Γ΄Φάση επισπεύσθηκε κατά δυο έτη.

Προαπαιτούμενο, όμως για να λειτουργήσει ο Διαχειριστής σε πιο…«υψηλή τάση» είναι η καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοοικονομικών και των ανθρωπίνων πόρων του, κάτι που αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή η νέα ηγετική ομάδα.