Σύνοδος ΔΝΤ στο Μπαλί: Θετικές αναφορές από την Κομισιόν για την Ελλάδα12 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 8:48 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:38 μμ


Θετικές αναφορές για την Ελλάδα περιλαμβάνουν οι εκθέσεις που θα καταθέσουν αύριο τόσο η Κομισιόν όσο και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Διεθνή Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή (International Monetary and Financial Committee – IMFC) του ΔΝΤ που θα συνέλθει στο Μπαλί της Ινδονησίας, σύμφωνα με το cnn.gr.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, η Ελλάδα θα απασχολήσει «διπλά» τις εργασίες της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής (International Monetary and Financial Committee – IMFC) του ΔΝΤ.

Στο IMFC θα γίνει αφενός αναφορά στην ελληνική πρόοδο και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου θα αποφασισθεί η σε βάθος αναθεώρηση (Review of Conditionality and Design of Fund-supported Programs ) του πλαισίου εμπλοκής και επιτήρησης του ΔΝΤ (η πρώτη μετά το 2002) με το νέο πλαίσιο να ενσωματώνει πολλές «εμπειρίες» από την Ελλάδα.

Τι θα πει ο Μοσκοβισί

Το σχέδιο της εισήγησης του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στο IMFC αναφέρει πως το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 20 Αυγούστου 2018, σηματοδοτώντας την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι ελληνικές Αρχές υλοποίησαν όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση και ακολούθως το Eurogroup συμφώνησε να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα συμβάλουν στη μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητά του.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένοι κίνδυνοι καθοδικών πιέσεων, το Eurogroup συμφώνησε επίσης να επανεκτιμήσει πιθανά πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο τέλος της λήξης της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF το 2032», αναφέρεται σχετικά στο σχέδιο εισήγησης του Πιέρ Μοσκοβισί.

Ενισχυμένη επιτήρηση

Αν και ξεκαθαρίζεται πως η Ελλάδα πλέον επανεντάσσεται πλήρως στο ευρωπαϊκό εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής, όπως όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο αποσαφηνίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενεργοποιήσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης για την παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα.

«Το πλαίσιο αυτό είναι προσαρμοσμένο στην Ελλάδα και θα υποστηρίξει τη συνέχιση, την ολοκλήρωση και την επίτευξη των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την υποστήριξη της βιώσιμης ανάκαμψης», καταλήγει η εισήγηση του Γάλλου Επιτρόπου.

Διαδοχικές συναντήσεις Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν

Παράλληλα, ρεπορτάζ του ΑΠΕ αναφέρει ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, και τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Μπαλί.

Με πληροφορίες από CNN Greece, ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Γραφείο προϋπολογισμού: Οι δημοσιονομικές επιδόσεις θα φέρουν πλεόνασμα 4% φέτος

Χρηματιστήριο: Διεκόπη το αρνητικό σερί – Σημειώνεται οριακή άνοδος