Συντάξεις Οκτωβρίου: Νωρίτερα η πληρωμή τους11 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:32 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:34 μμ


Από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου θα έχουν καταβληθεί οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του επόμενου μήνα από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, αντίστοιχα.

Στις 57.522 δικαιούχες και δικαιούχους των «νέων» συντάξεων χηρείας θα αποδοθούν και οι αυξήσεις (40%) μαζί με τα αναδρομικά περίπου πεντέμισι μηνών. Το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι να γνωστοποιηθούν και τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό του ν. Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) σε όλους τους «απόμαχους της εργασίας».

Οι ημερομηνίες καταβολής των κύριων συντάξεων Οκτωβρίου ανά κάθε πρώην ασφαλιστικό φορέα είναι οι εξής:

  • Από τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ θα καταβληθούν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου
  • Από το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ, το ΚΕΑΝ και τα υπόλοιπα ενταγμένα στον ΕΦΚΑ πρώην Ταμεία θα πιστωθούν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
  • Από τον ΟΠΕΚΑ θα καταβληθούν τα βοηθήματα ανασφάλιστων υπερηλίκων την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου
  • Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των περίπου 1.200.000 δικαιούχων και οι επικουρικές από το ΕΤΕΑΠ

Με την καταβολή των Συντάξεων Οκτωβρίου θα αποδοθούν όπως έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι αυξήσεις στους 57.522 δικαιούχους και δικαιούχες «νέων» συντάξεων θανάτου (χηρείας). Κανονικά οι αυξήσεις έπρεπε να τους είχαν δοθεί από τα μέσα Μαΐου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Συντάξεις: Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 58

πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Αναδρομικά: Τα σενάρια για την επιστροφή τους (video)

Συνεχείς είναι σύμφωνα με το Open, οι συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας, το τελευταίο διάστημα, για τα αναδρομικά και τα ενδεχόμενα σενάρια για την επιστροφή τους.

Το κόστος των αναδρομικών υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ και αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 -όταν βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές- μέχρι και τον Μάιο του 2016 – όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές αγγίζουν πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους.

Τα ποσά που διεκδικούνται θα κυμαίνονται από 600 μέχρι 7.000 ευρώ. Το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται την επιστροφή τους σε δόσεις, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημειώνει πως «η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της εθνικής οικονομίας της Ελλάδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα «κλειδώσει» τα τελικά ποσά των διεκδικήσεων.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Συντάξεις: Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 58