Ξένα funds ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τα ελληνικά «φιλέτα»

Ελλάκτωρ, «Υγεία», «Ντυνάν», Αttica, Εθνική Ασφαλιστική, Forthnet αλλά και ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ οι επιχειρήσεις στις οποίες θα δοθεί η μεγάλη μάχη των επενδυτικών κεφαλαίων9 Ιουλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 2:04 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:04 μμ
Ξένα FUNDS


Ο μεγάλος πόλεμος έχει ήδη αρχίσει στο επιχειρηματικό σκηνικό και, όταν τελειώσει, ένα μεγάλο κομμάτι αυτού που γνωρίζαμε ως «ελληνικό σύστημα» θα έχει αλλάξει χέρια.

του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σύγκρουση αλλαγής ιδιοκτησίας και δεδομένων για δεκάδες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι τα ξένα funds, είτε αυτά λειτουργούν αυτόνομα είτε σε συνεργασία με Ελληνες επιχειρηματίες. Κεφάλαια που ναι μεν βλέπουν ευκαιρίες κέρδους στην ελληνική αγορά, πλην όμως δεν κινούνται στην κατεύθυνση του «αφελληνισμού» των επιχειρήσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθετούνται σε επιχειρήσεις που θεωρούν ότι θα ζήσουν και θα δώσουν το «παρών» στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, το Fairfax, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα, ελέγχοντας τη Eurobank, την Grivalia, τη Eurolife και το Praktiker και διαθέτοντας μια ισχυρή συμμετοχή στον Μυτιληναίο.

Στη σύγκρουση του 2018 τα funds θα καθορίσουν την έκβαση της μάχης σε μια σειρά από μέτωπα, όπως στην Ελλάκτωρ, στο «Υγεία» και στο «Ντυνάν», στη ναυτιλιακή Attica, στην Εθνική Ασφαλιστική και στη Forthnet, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις, με επίκεντρο τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ.

Στη μεγάλη μάχη για τον άλλοτε κραταιό κατασκευαστικό όμιλο της Ελλάκτωρ η σύγκρουση γίνεται μεν μεταξύ των μπλοκ της ισχυρής μετοχικά οικογένειας Μπόμπολα (και του Δημήτρη Κούτρα) και των αδελφών Καλλιτσάντση, ρυθμιστές όμως θα είναι τα funds.
Οι Αναστάσης και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, που είχαν «διαβάσει» καλά την αγορά, πόνταραν ακριβώς σε αυτό για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να αποκαθηλώσουν τη σημερινή ηγεσία από τη διοίκηση. Μετρώντας τα ποσοστά τους για τον έλεγχο της Γενικής Συνέλευσης, ξεκίνησαν από το «σεμνό» 11,8% και, αγοράζοντας μετοχές, έφτασαν στο 15,5%. Κατόπιν κινήθηκαν για την εξαγορά του ποσοστού του fund Amber Capital. Το κεφάλαιο του Σιτσιλιάνου επενδυτή Τζουζέπε ντι Μίνο δεν θέλησε να εμπλακεί στην επόμενη μέρα και πούλησε το 5,2% που διέθετε στα δύο αδέλφια. Εναντι 25 εκατ. ευρώ, οι αδελφοί Καλλιτσάντση «έπιασαν» το 22,7% και τώρα έχουν ξεπεράσει οριακά τα ποσοστά συμφερόντων Μπόμπολα και Κούτρα.

Τι θα κρίνει τη συνέχεια; Η στάση των υπόλοιπων funds. Εάν το Horizon, που διαθέτει ακόμη ένα 4%, πουλήσει στους αδελφούς Καλλιτσάντση, αυτοί θα ξεπεράσουν το κρίσιμο 30%. Και μένουν ακόμη άλλα δύο funds με σημαντικά ποσοστά: το Generali Investments και το Vanguard με 2,4% έκαστο. Προς την πλευρά των ξένων μετόχων έχει κάνει συστηματική «δουλειά» το τελευταίο διάστημα η πλευρά Καλλιτσάντση, με πρωτοβουλίες και του πρώην κεντρικού τραπεζίτη Γιώργου Προβόπουλου. Με αυτά, και μαζί με το 3%-4% του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη -που φημολογείται ότι τάσσεται με την πλευρά των δύο αδελφών-, οι «Καλλιτσάντσηδες» μπορούν να ελέγξουν, όπως φιλοδοξούν, τον μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο, έχοντας δαπανήσει κάτι περισσότερο από 50 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς, όλα αυτά τα ξένα κεφάλαια δεν ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στην επόμενη μέρα της Ελλάκτωρ, αλλά να πουλήσουν σε προνομιακές τιμές τα μερίδιά τους.

Υπάρχει, βέβαια, κι ένα άλλο fund που ενδιαφέρεται για την επόμενη μέρα στον κατασκευαστικό όμιλο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το υπερδραστήριο Fortress, που εμπλέκεται σε πολλές… big business στην Ελλάδα και το οποίο τάσσεται στο πλευρό των Μπόμπολα και Κούτρα, με απώτερο στόχο να εξαγοράσει τα ποσοστά των αδελφών Καλλιτσάντση, προσφέροντας περίπου όσα έχουν δαπανήσει έως τώρα για τη διαμόρφωση του δικού τους μπλοκ. Η πρόταση για το μέλλον του ομίλου περιλαμβάνει, κατά πληροφορίες, σημαντική αναδιάρθρωση του δανεισμού, ενώ βρίσκεται κοντά στο μοντέλο που έχει ακολουθήσει το ίδιο fund για την Attica Συμμετοχών, δηλαδή την ακτοπλοϊκή εταιρεία της MIG, η οποία ενισχύθηκε τους τελευταίους μήνες με την απόκτηση της Hellenic Seaways.

Το Fortress, που ήδη κατέχει δύο μεγάλα δάνεια της Attica, εμπλέκεται τα τελευταία δύο χρόνια και στη διοίκηση της εταιρείας, ενώ με κεφάλαιά του χρηματοδοτήθηκαν το τελευταίο διάστημα και πολλές δραστηριότητες της ακτοπλοϊκής. Απώτερος στόχος του fund είναι η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Attica, ενώ την περίοδο αυτή δρομολογεί επίσης άλλα δύο deals: την πώληση των αιολικών πάρκων του Ομίλου Λογοθέτη και την αναδιάρθρωση του Ομίλου Χαραγκιώνη στο real estate.

Πρωταγωνιστής το CVC Capital

Τα deals των εκατομμυρίων στον χώρο της υγείας

Στο δεύτερο μεγάλο «μέτωπο» της περιόδου, τον κλάδο της υγείας, τα funds και πάλι ρυθμίζουν τις εξελίξεις. Τον κυρίαρχο ρόλο έχει το CVC Capital, που ήδη έχει εξαγοράσει τις κλινικές Metropolitan και ΙΑΣΩ General, ενώ βρίσκεται προ των πυλών του θεραπευτηρίου «Υγεία», έχοντας υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς τη MIG (που κατέχει το 70% του νοσηλευτικού ομίλου) έναντι 0,92 ευρώ ανά μετοχή – συνολικά, δηλαδή, 197,97 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αντιστοιχεί σε αποτίμηση 281 εκατ. ευρώ για το σύνολο του «Υγεία», ενώ αναλαμβάνει καθαρό δανεισμό 120 εκατ. ευρώ, πρακτικά αποτιμώντας τη συνολική αξία (enterprise value) του θεραπευτηρίου στα 400 εκατ. ευρώ. Με δυο λόγια, μιλάμε για το μεγαλύτερο deal στον χώρο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα και το CVC έδειξε ότι γι’ αυτό βάζει βαθιά τα χέρι στην τσέπη. Σημειωτέον ότι το fund εξαγόρασε πέρσι το Metropolitan με αποτίμηση 8 φορές τα EBITDA, ενώ στην περίπτωση του ΙΑΣΩ General θα καταβάλει 19,5 εκατ. ευρώ στον Ομιλο Ιασώ, αναλαμβάνοντας όμως και τον δανεισμό των 28 εκατ. ευρώ: συνολικά, δηλαδή, 48 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 35 φορές τα EBITDA του 2016 και σε 12 φορές τα αντίστοιχα του 2017. Πρόκειται για την υψηλότερη αποτίμηση εταιρείας του κλάδου στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο το CVC βρισκόταν… μισό βήμα πριν από το κλείσιμο του deal για το «Υγεία», όταν ένα άλλο αμερικανικό κεφάλαιο, το HIG, που εμφανίστηκε ως σύμμαχος της οικογένειας Αποστολόπουλου (του Ιατρικού), παρουσιάστηκε να υποστηρίζει τη μη δεσμευτική προσφορά της τελευταίας για το «Υγεία» έναντι 0,95 εκατ. ευρώ ανά μετοχή. Η προσφορά βρίσκεται υπό εξέταση από τη MIG -που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να την αγνοήσει- και θα καθυστερήσει τις εξελίξεις στο «Υγεία» είτε έχει είτε δεν έχει ουσία. Κι αυτό καθώς στην αγορά η επικρατέστερη εντύπωση είναι ότι η οικογένεια Αποστολόπουλου με την κίνησή της επιθυμεί απλώς να μπλοκάρει τις εξελίξεις και να μπει στο λογιστήριο του «αντιπάλου» της μέσω του due diligence που έχει ζητήσει.

Σε κάθε περίπτωση όμως η «επαναφορά» του HIG στα ελληνικά πράγματα δεν είναι μεμονωμένη σε ό,τι αφορά στη στήριξη της πρότασης της «Αποστολόπουλος Συμμετοχών». Την περασμένη εβδομάδα το HIG μπήκε στον ελληνικό τουρισμό, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο της Aldemar (Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε.) μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η κοινοπραξία προχωρά σε πρώτη φάση στην αγορά δύο ξενοδοχείων στη Ρόδο, των Amilia Mare και Paradise Village. Η Aldemar, της οικογένειας Αγγελόπουλου, παραμένει μειοψηφικός μέτοχος και θα ασκεί και το μάνατζμεντ των δύο μονάδων. Το HIG Capital, με πάνω από 25 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, έγινε γνωστό στην ελληνική αγορά το 2014 με την εξαγορά της Μαΐλλης, ενώ ήταν μεταξύ των υποψηφίων που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά για Νηρέα και Σελλόντα στις αρχές του έτους.

Τυχόν καθυστέρηση της διαδικασίας για την πώληση του «Υγεία» ευνοεί, από την άλλη, τους σχεδιασμούς του Fortress να κλείσει νωρίτερα το deal για την ακτοπλοϊκή Attica. Η εκτίμηση αυτή συνδυάζεται με τις πληροφορίες που φέρουν τη διοίκηση της MIG να μην παραχωρηθούν «εδώ και τώρα» όλες οι κρίσιμες συμμετοχές της ή, έστω, να προχωρήσει εκείνη με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τον όμιλο. Κάτι που ακριβώς «φωτίζει» την περίπτωση της Attica. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, και ο CEO της MIG, Θανάσης Παπανικολάου, έδωσε «στίγμα», ανακοινώνοντας επίσημα ότι την περίοδο αυτή δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης της «ομόσταυλης» Vivartia.

Στο μεταξύ όμως προχωρούν οι διαδικασίες της Πειραιώς για την πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», συγκεντρώνοντας και πάλι το ενδιαφέρον των funds που ασχολούνται με τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας. Τουλάχιστον είκοσι όμιλοι υπέβαλαν ενδιαφέρον, με επτά εξ αυτών να θεωρούνται ισχυροί. Ανάμεσά τους, το CVC Capital Partners και ο Ομιλος Αποστολόπουλου, για τον οποίο παραμένει ερώτημα εάν θα συνεργαστεί με το HIG και σε αυτό το εγχείρημα. Το «παρών» δίνει, πάντως, και το Farallon Capital Management, στο οποίο έχουν περάσει τα δάνεια της Euromedica και σύντομα αναμένεται να ελέγξει τον όμιλο διαγνωστικών της οικογένειας Λιακουνάκου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο ακόμη μεγάλα funds του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, το ένα εκ των οποίων θα συνεργαστεί με τον όμιλο της Ευρωκλινικής.

FOSUN

Μελετά τα μέτωπα, ετοιμάζει τις κινήσεις

Στην αγορά την ίδια στιγμή «ψάχνονται» για τις προθέσεις της Fosun, του μεγάλου κινεζικού fund που διαρκώς βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις, χωρίς τελικά να κάνει τη μεγάλη κίνηση. Η Fosun, που την περίοδο αυτή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Folli Follie, της οποίας είναι μεγαλομέτοχος, φημολογείται ότι στο «βάθος» της διαδικασίας δεν αποκλείεται να κινηθεί για να αναλάβει την εταιρεία ή, έστω, τις ασιατικές της δραστηριότητες. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η Fosun, που εμπλέκεται επίσης στο mega project του Ελληνικού, εμφανίστηκε ως ισχυρός διεκδικητής της Εθνικής Ασφαλιστικής όταν κατέρρευσε η συμφωνία με τους Αμερικανούς, για να οπισθοχωρήσει όμως ατάκτως, χωρίς να υποβάλει προσφορά για τον ασφαλιστικό όμιλο.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 57 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 8/7