12 Οκτωβρίου 1944: «Ο λαός πρωταγωνιστής της Ιστορίας στον αγώνα ενάντια στο Φασισμό»12 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 4:18 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:34 μμ


«Ο λαός πρωταγωνιστής της Ιστορίας στον αγώνα ενάντια στο Φασισμό», είναι η λεζάντα της ανάρτησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την 74η επέτειο της ιστορικής απελευθέρωσης της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή.

«Έχουμε χρέος να καταστήσουμε τις νέες γενιές κοινωνούς των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, διεκδικώντας τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα, αλλά κυρίως σταθερά αγωνιζόμενοι ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Την ανάρτησή του τη συνόδευσε και με μια φωτογραφία της εποχής εκείνης που δείχνει το λαό να πανηγυρίζει στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Έχουμε χρέος να καταστήσουμε τις νέες γενιές κοινωνούς των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Έχουμε…

Geplaatst door Alexis Tsipras op Vrijdag 12 oktober 2018

 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1974:ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Την ιστορική εκείνη ημέρα, ο Αθηναϊκός λαός παρακολούθησε την κατάθεση στεφάνου από τον επικεφαλής των αποχωρούντων Γερμανών μαζί με τον κατοχικό (διορισμένο) δήμαρχο στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το χώρο της Πλατείας Συντάγματος, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες όπου υπήρξε μαζική άνευ δίκης τιμωρία των δοσίλογων, στην Αθήνα επικράτησε τάξη και ησυχία. Όπως πιστοποιεί και έγγραφο της βρετανικής Force 133 τη νύχτα της 12ης Οκτωβρίου: «Απόλυτη ησυχία παντού. Καμία ταραχή και οι δρόμοι σχεδόν άδειοι. Ο ΕΛΑΣ και άλλα όργανα περιπολούν με τάξη».

 

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: «Κλείδωσε» η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα για τις 7 Δεκεμβρίου

Όλα όσα συζητήθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε γραμμή για χάρη του αρλεκίνου των τηλεπαραθύρων