Αποστολάκης σε Ακάρ: Θέλουμε ειρήνη, αλλά δεν υποχωρούμε26 Ιουνίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:02 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:02 μμ


Ξεκάθαρο μήνυμα στο Τούρκο ομόλογό του έστειλε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Χουλοσί Ακάρ.

Όλα όσα συζήτησαν Αποστολάκης και Ακάρ

Στη συνάντηση που είχαν Αποστολάκης και Ακάρ συζήτησαν για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θέλοντας να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας παρά την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση έγινε σε κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Τουρκία προκαλεί επιδεικτικά με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ακάρ, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι του έθεσε τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους. «Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε την αποφυγή έντασης».

Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ακόμη πως Ελλάδα και Τουρκία καλό θα ήταν να συμφωνήσουν στο μέλλον στην υλοποίηση των μέτρων των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. «Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ» τόνισε ο κ. Αποστολάκης για να καταλήξει: «Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας».

Ολόκληρη η δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη

«Είμαι σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Κατά τη Σύνοδο θα συζητήσουμε θέματα αναφορικά με:

  • τη συνθήκη για το μέλλον του καθεστώτος ελέγχου εξοπλισμών στην Ευρώπη,
  • για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον αμυντικό τομέα,
    για την πρόοδο υλοποίησης του επιτελικού έργου για την ενίσχυση της διάταξης Άμυνας και Αποτροπής της Συμμαχίας και
  • την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν.

Και βέβαια έχω την ευκαιρία να προβάλω τις εθνικές θέσεις μιλώντας με τους ομολόγους μου.

Ήδη συνάντησα τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κύριο Χουλουσί Ακάρ.

Συζητήσαμε διάφορα θέματα όπως κάνουμε συχνότατα, καθώς είναι γνωστό ότι έχουμε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας.

Του έθεσα βέβαια τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους. Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Για τις οποίες συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Αυτές οι ομάδες λοιπόν συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ.

Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας.

Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις».

Οι δύο υπουργοί είχαν ξανασυναντηθεί τον Δεκέμβριο, πριν την έναρξη της τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» στο Αιγαίο. Μετά τη συνάντηση εκείνη, ο κ. Αποστολάκης (ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ τότε) είχε διαμηνύσει ότι «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Απίστευτη προκλητικότητα Τούρκου πιλότου: Έβγαλε φωτογραφία πάνω από το «Γιαβούζ»

Κρεσέντο προκλητικότητας από Τουρκία: Δεσμεύει οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ με Navtex (video)

ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «East Med Act» για την Ανατολική Μεσόγειο