Αυστηρό μήνυμα Πομπέο σε Άγκυρα: Δεν θα επιτρέψουμε παράνομες γεωτρήσεις (video)5 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 3:22 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:28 μμ


Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πώ ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτέλεσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου.

«Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα δεν είναι αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται» πρόσθεσε ο κ. Πομπέο.

Από την πλευρά του, ο Ν. Δένδιας, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη τουρκική γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έκανε λόγο για ενέργεια που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Δένδια-Πομπέο στο βίντεο του Open:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Δένδιας – Πομπέο: Υπογράφουν την επικαιροποιημένη Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Παναγιωτόπουλος: Υποδέχθηκε τον Πομπέο στο Πεντάγωνο (photos)

Μητσοτάκης: Τι ζήτησε από τον Πομπέο για τις τουρκικές προκλήσεις (video)